– Ligg unna boblene på julebord

Julebordsesongen er i full gang for mange. Fylla-programlederen Ole André Sivertsen mener «gamle helter» og følelser som må ut, er noe av årsaken til at enkelte angrer litt dagen derpå.

Champagne på julebord

Fylla-programleder Ole André Sivertsen ber folk være forsiktig med bobler på julebordet, spesielt før maten.

Foto: Colourbox

– Julebordet er på mange måter den store stygge ulvene. For der er det mange gamle helter, som skal prøve å gjøre som i gamle dager. Problemet er at de ikke er så ofte på fest lenger og det gjør noe med toleransen vår, det sier Fylla-programleder Ole André Sivertsen.

Han mener rett og slett at man må «trene» for kroppen skal håndtere alkoholen.

– Drikker vi ikke ofte nok, blir nervesystemet tatt med buksene nede, sier programlederen.

Bobler gjør at alkoholen tas opp fort

For å unngå at det skal gå galt på julebordet mener Sivertsen at det særdeles viktig å ikke starte festen på tom mage.

– Ikke ta den aperitiff-champagnen før du har fått noe i magen. Boblene gjør at man tar opp alkoholen utrolig fort.

Også under maten mener Sivertsen man bør være forsiktig med bobler.

– Drikker du rødvin til maten, bør du for eksempel hold deg til vann framfor farris.

Slipper følelsene løs

Det at man på julebord møter folk man kjenner godt i en litt mer avslappet og sosial setting, tror Sivertsen også er én av årsakene til at de kan gå litt galt på julebordet for enkelte.

– Alkoholen gjør at vi slipper følelsene løs, og på julebordet er vi med mennesker vi ofte omgår i en formell setting, så når vi slipper følelsene mer til gjør vi det vi har lyst til og da kan de ofte gå galt. Da sier vi for eksempel akkurat det vi mener til sjefen.

– Og selv om folk ofte drikker jevnlig tar man det til nye høyder på julebordet, sier Sivertsen.

Redde for å miste kontroll

Tidligere i månedene hørte vi at fra drosjenæringen i Telemark at det er mindre fyll nå enn tidligere

– Julebordkulturen har blitt bedre, sa sjåfør og styreleder i Grenland taxi, Jan Sørensen.

Sivertsen tror at vi har blitt mer kontinentale i vårt forhold til alkohol.

– I tillegg er det å bli veldig full sett litt nedpå. Det å bli oppfattet som ute av kontroll, er litt sosialt tabu, så det er folk redde for, sier Sivertsen.

"Fylla", nytt program med Ole André Sivertsen

I kveld kan du se programmet Fylla - der den perfekte rus er tema. NRK3 klokka 22.20.

Foto: NRK