Hopp til innhold

– Komplisert å kutte plastforbruket hjemme

RJUKAN/PORSGRUNN (NRK): Kronprinsparet sier til NRK at de fikk bakoversveis av hvor vanskelig det var å kutte i plastforbruket hjemme på Skaugum.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon

Å kutte drastisk i plastforbruket på Skaugum var ikke så lett som kronprinsparet håpet.

Foto: Petter Melsom / NRK

– I fjor gjorde vi et forsøk på å kutte dramatisk i vårt eget forbruk av plast. Det var veldig komplisert, og det er utrolig vanskelig å være forbruker i dag uten å bruke plast. Spesielt er det engangsplasten man vil til livs. Vi lærte masse av det, alle vi på Skaugum, sier kronprinsesse Mette-Marit mens hun er på tur til Rjukan.

Lekte med plasten som liten

Hvert år havner flere millioner tonn plast i havet. Dette bekymrer kronprinsparet.

– Det å drive med strandrydding er noe jeg har gjort siden jeg var liten. Jeg har jo vokst opp på kysten på Sørlandet, og da var det å finne plast helt vanlig. Først brukte vi det til å leke med, og så gikk det opp for oss at dette ikke skulle være i naturen, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Derfor mener hun også at det er utrolig viktig å delta i «Hele Norge rydder». Kronprinsparet skal også selv rydde langs kysten neste uke.

– I fjor deltok over 50.000 frivillige i ryddingen i Norge. De plukket mange tonn med plast. Vi er glade for å være med i år også. Neste uke skal vi ha strandrydding i Risør, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Skaugum

flyfoto av kronprinsfamiliens bolig, Skaugum gård, i Asker. Semsvannet i bakgrunnen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Plast i maten

–Det er et stort problem, rett og slett, og det er bekymringsverdig. Det er veldig mye plast i havet, og mye brytes ned til mikroplast, som er vanskelig å få opp igjen. Dette tar dyr opp som næring, og det kan tiltrekke seg giftstoffer som da kommer inn i næringskjeden. Det er veldig problematisk, sier kronprins Haakon.

Han er derfor glad for at NRK setter plast på agendaen.

– Det fins nedbrytbare alternativer, og så er det mye mer fokus på dette nå enn for bare kort tid siden. Og derfor er jeg sikker på at vi kan finne mange gode løsninger.

Har du plukket plast? Merk bildene dine på sosiale medier med #nrkplast, eller send oss en e-post til nrkplast@nrk.no.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark