NRK Meny
Normal

– Hytta gikk fra 94 til 132 kvadrat over natten

Rolf Arne Larsen opplevde at hytta hans ble mye større enn det den opprinnelig var, og hevder Drangedal kommune trikser med utregningen av eiendomsskatten.

Hytta til Rolf Arne Larsen på Gautefall

Denne hytta er ifølge tegningene og eier Rolf Arne Larsen på 94 kvm2. Drangedal kommune mener at hytta er 132 kvm2.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Hytta vår på Gautefall er 94 kvadratmeter. Da Drangedal kommune målte hytta ble den plutselig 132 kvadratmeter.

Målingen skjedde i 2012, og kommunen brukte sitt beregningsgrunnlag for å fastsette eiendomsskatten. Larsen påpekte feilen og kommunen rettet den opp. Samtidig forble eiendomsskatten den samme.

– Jeg forsto det ikke, og ingen jeg snakket med forsto det. Hytta ble altså mer attraktiv når den beviselig ble mindre, sier Rolf Arne Larsen.

Den ytre faktor på hytta sier noe om beliggenhet, solforhold, nærhet til service og hvor attraktiv hytta er. Larsen hevder altså at Drangedal kommune gjør hytta hans mer attraktiv for hver kvadratmeter de skrev ned.

– Ifølge Drangedal kommune har jeg den mest attraktive hytta på Gautefall.

Tilbakeviser kritikken

Rolf Arne Larsen

Rolf Arne Larsen er forundret over utregningene til Drangedal kommune.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK
Jørn Christian Schjøth

Rådmann i Drangedal kommune, Jørn Christian Schjøth, hevder de ikke sjonglerer med tallene.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Hytta til Rolf Arne Larsen har en i dag en høyere takst enn hytter i nabofeltet som er større og har høyere markedsverdi.

– Det som er påfallende er jo at i nabofeltet er det hytter som er 20–30 prosent større enn hytta vår. De har en omsetningsverdi på i alle fall 2,5 millioner, men har en eiendomsskattetakst som er ned mot 700 000 kroner.De har altså en langt lavere eiendomsskattetakst enn det vi har på vår hytte.

Rådmann i Drangedal kommune, Jørn Christian Schjøth tilbakeviser kritikken og sier at kommunen skal ha samme markedsverdi på hytta selv om den blir skrevet ned i antall kvadratmeter.

– Når antall kvadratmeter ble nedjustert, må ytre faktor justeres tilsvarende, slik at den samme antatte markedsverdi beholdes.

– Så dere sjonglerer med tallene slik at dere får den verdien dere mener er riktig uansett?

– Ja, til en viss grad. Vi sjonglerer ikke med tallene, men dette er utregning av eiendomsskatten. Den har i seg noen faktorer og elementer som gjør at den må justeres, så antatt markedsverdi faller ut på likt nivå som den var tidligere, sier han.

  • Reddet seg ut av brennende hus

    Brannen i en garasje på Notodden har spredd seg til eneboligen. Denne står nå i full fyr. De fire personene som var i huset har kommet seg uskadd ut.

  • 9.500 kroner i bot for råkjøring

    En mann i 30-åra er i Nedre Telemark tingrett dømt til å betale en bot på 9500 kroner for å ha kjørt for fort på E18 i Bamble. Farten ble målt til 97 km i timen i 70-sona.

  • Månadstak for tyngre køyretøy

    Fylkesrådmannen i Telemark tilrår at det blir innført passeringstak på bompasseringar for tyngre køyretøy som er utstyrt med elektronisk brikke. Dei vil da bli fakturerte for maksimalt 60 passeringar i månaden slik ordninga er for lettare køyretøy.