– Kommune-Norge bør hjelpe tiggere

Bjørn Øyvind Fjeld i organisasjonen "Fra tiggerkopp – Norge" utfordrer norske kommuner til å hjelpe tiggere i større grad.

Tigger i Skien

En tigger fra Romania sitter på gaten i Grenland.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Styreleder for "Fra tiggerkopp - Norge" - Bjørn Øyvind Fjeld

Styreleder i 'Fra tiggerkopp – Norge', Bjørn Øyvind Fjeld, mener tiggere bør få mer hjelp av norske kommuner.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Norske kommuner kan hjelpe tiggere ved å legge til rette for overnatting når det er kaldt og gi dem humanitære sanitære forhold. Det har de anledning til.

Det sier Bjørn Øyvind Fjeld som er styreleder i organisasjonen "Fra tiggerkopp – Norge". Organisasjonen har hovedsete i Kristiansand og arbeider med å hjelpe tiggere på gata ut i arbeid.

Den siste uken har det vært flere episoder i romleire i Grenland, og personer boende i dem har opplevd å få campingvognene sine ødelagt. Flere har også blitt utsatt for trusler og steinkasting.

Langsiktig og bærekraftig hjelp

Organisasjonen Fjeld er en del av arbeider primært med å hjelpe mennesker fra Romania på deres hjemsted, slik at de slipper å dra til Norge. Selv er han skeptisk til det han kaller kortvarige løsninger i Norge.

– Jeg er spørrende til å gi de store summene i tiggerkoppen. Kommuner, organisasjoner og privatpersoner bør heller ta sikte på å støtte der det gir bærekraftige løsninger. Men dette er langsiktig arbeid, sier han.

Bilseng i romleir

Bildet viser en bilseng i en romleir i Grenland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Om den siste ukens hendelser i Grenland har han følgende å si:

– Det er bare trist, det er ren trakassering. Det er et menneskesyn vi i Norge burde gjøre oss ferdig med.

Mener hjemlandet har ansvaret

Ordfører i Porsgrunn kommune, Robin Kåss (Ap), mener ansvaret ligger hos hjemlandet når det gjelder tiggere som kommer til Norge fra land innenfor EU.

Statssekretær i Helsedepartementet Robin Martin Kåss

Ordfører i Porsgrunn kommune, Robin Kåss (Ap), sier han tar avstand fra det som har hendt i tiggermiljøet i Grenland den siste tiden.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Mange av tiggerne er EØS-borgere, som gir dem lov til å reise fritt rundt i EU og EØS. Jeg er en sterk tilhenger av EØS-avtalen, men en forutsetning for fri ferdsel er at ansvaret for velferd ligger hos hjemlandet og ikke hos vertsland eller kommune, utdyper han.

Kan ikke kommunen tilby enkle fasiliteter selv om menneskene kommer fra EU-land?

– Porsgrunn kommune, eller andre, kan ikke overta et generelt ansvar for alle som kommer fra EØS på besøk.

Ber Staten komme på banen

Hedda Foss Five

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap) kaller den siste ukas hendelser i tiggermiljøet i Grenland for forkastelig.

Foto: Roald Marker / NRK

Kommunene i Grenland tilbød for to år siden toaletter og leirfasiliteter til tiggere i området. Ordfører i Skien kommune, Hedda Foss Five (Ap), sier ulike tiltak fra kommunenes side ble grundig diskutert den gang.

– Det ble ikke så vellykket som vi hadde håpet på og vi konkluderte med at det er vanskelig å finne en god løsning på kommunalt plan, sier hun.

Hun sier det verken var mangel på engasjement eller velvillighet fra kommuner, organisasjoner og privatpersoner den gang.

– Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød, men skal vi lykkes bedre enn vi gjorde for to år siden må Staten på banen og legge til rette for det, sier hun.