NRK Meny
Normal

– Kjør forsiktig ved skolestart

Politiet ber bilister om å være ekstra varsomme når de kjører på skoleveiene, nå som skolen starter igjen. Og de lover å trappe opp kontrollene de nærmeste dagene.

Ella Bjønnes, Tia Johansen, Emely Liland, Margit Farhamand Bjerketvedt, Linus Lindheimsmo, Nickholas

Ella Bjønnes, Tia Johansen, Emely Liland, Margit Farhamand Bjerketvedt, Linus Lindheimsmo og Nickholas Johansen har sin aller første skoledag i dag.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Man må generelt være oppmerksomme og tenke på at gående og syklende skolebarn kan gjøre uventede manøvre. De kan løpe over veien eller krysse den med sykkel, fordi de feilberegner avstand, hastighet og tid på andre trafikkanter, sier Tor Egil Syvertsen, politistasjonssjef ved Grenland politistasjon.

– Kjør særdeles sakte

Han ber derfor bilister om å ta tiden til hjelp, og å kjøre særdeles sakte på slike strekninger.

Som en ekstra sikring for små skolebarn, vil politiet også intensivere kontrollene de kommende dagene.

– Ja, i aller høyeste grad. Nå skal vi være synlige sammen med UP, vegvesenet og Trygg trafikk på de fleste skolene i hele Telemark, sier Syvertsen.

Og bruk bilbelte

Han lover kontroller både av fart og forsvarlig sikring av både bilførere og små passasjerer.

– Ja, dessverre er det slik - hvert eneste år ved skolestart - at vi gjennomfører en del kontroller med bruk av verneutstyr, altså bilbelte. Og nå har jeg ikke noe eksakt tall, men prosentvis av de vi tar i denne sammenhengen så er det tett opp mot 100 prosent hvor foreldrene ikke har sikret barna i bilen, sier Syvertsen.

– Å bruke bilbelte er en billig forsikring for deg selv og ungene. Og jeg vil ikke tenke på hvilken straff man får mentalt hvis man skulle utsette sine egne barn for skade fordi man slurver med bilbeltet, sier politistasjonssjefen.