NRK Meny
Normal

Så mye koster Henriettes (12) kinogodteri

Mange kunder får bakoversveis når de skal betale for godteriet i kinokioskene. – Kinoene har lov til å flå kundene sine, sier Forbrukerrådet.

Skien kino

Henriette Ringdal Wendelbo er en av mange unge som syns høydepunktet med kinoturen er å ha masse godis å kose seg med. Varene koster mer enn kinobilletten, men hun forsikrer om at hun betaler det av egne penger.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Selv i vår moderne, digitale verden hvor nye filmer kan lastes ned med sin egen datamaskin, er det fortsatt populært å gå på kino i Norge. Og for de aller fleste er ikke kinoopplevelsen komplett uten litt snacks, litt brus, og mest av alt, popkorn.

Et titalls energiske barn fra Åfoss fritidsklubb som er på besøk på Skien kino er iallfall ikke i tvil:

Høydepunktet er besøket i kiosken – og der handler de i rikelige mengder.

Tar du med deg medbrakt godteri og brus på kino? Diskuter nederst i artikkelen.

Over 130 kroner

En av dem som vil kose seg litt ekstra er Henriette Ringdal Wendelbo (12). Hun kjøper seg en stor eske med popkorn, to brus og en Firkløver-sjokolade. Og varene er definitivt ikke på billigsalg.

– Jeg betalte litt over 130 kroner, sier hun smilende.

Dermed koster godteriet langt mer enn selve kinobilletten. Men Henriette legger samtidig stolt til:

– Jeg betaler med mine egne penger. Og popkorn er så godt at det er verdt det!

Skien kino

Det spiller for disse barna ingen rolle at filmen snart begynner – de står gladelig å kø for å sikre seg noe søtt å bite i. Joakim Harald Næland viser stolt frem sitt yndlingsgodteri.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

400 kroner per kilo

Kino

Espen Gundersen ved Skien kino sier at noen får bakoversveis når de får totalsummen de må betale i kiosken – men folk får lov til å angre og sette varer tilbake.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Og Henriette er langt fra den eneste som får stive summer å betale for å få litt godt å tygge på i kinosetet. Varer på kinokioskene rundt om i landet kan nemlig på ingen måte betegnes som billige.

I kinokiosken til Skien kino (som er et av ni medlemmer i kinokjeden SF), koster en stor eske med popkorn hele 75 kroner. En litt mindre eske med baconsnacks koster 59 kroner, mens 90 gram med M-sjokolade koster 36 kroner, som gir en kilopris på 400 kroner.

– Det hender noen får bakoversveis når de ser totalsummen, men de får selvsagt lov til å sette varer tilbake, sier teknisk ansvarlig for Skien kino, Espen Gundersen, som er innom og hjelper til i kiosken.

Les også:

Mange nyter medbrakt

Men det finnes dem som bevisst unngår å kjøpe de overprisede kioskvarene, ved å gjøre innkjøpet et annet sted og nyte medbrakte varer i kinosalen.

– Det er mange som kommer med bæreposer fra matbutikkene. Og det er helt greit at noen er mer prisbevisste enn andre, sier Gundersen.

Han forteller nemlig at det er to typer kinokunder: De prisbevisste, og de som er der for å kose seg og gladelig betaler det varene koster.

– Likevel har vi ikke vurdert å forby folk å nyte medbrakte varer, sier han.

I SF-kinoen på Lillestrøm har det imidlertid blitt forbudt å ha med seg popkorn fra nabobutikken Meny.

– Dette har vi gjort fordi Meny-butikken annonserte at de hadde «varmt kinopopkorn», som om vi selger samme popkornet, men det er ikke tilfelle, sier sjef for SF-kinoene i Norge Ivar Halstvedt.

Og han presiserer:

– Dette er snakk om billig industripopkorn maskert som kinopopkorn, mens vi mener vi tilbyr en bedre råvarekvalitet. Og kundenes reaksjoner har stort sett vært positive, sier han.

Flere år tilbake kom det frem at kinosenteret i Ski i Akershus har nektet folk å medbringe godteposer kjøpt andre steder, og at kinovaktene har tatt fra barn godteposene.

Porsgrunn kino

Marianne Mæhlum har tatt med seg barnebarnet Theodor til Filmsenteret Charlie i Porsgrunn. Hun har kjøpt med seg smågodt på forhånd, men ferskt popkorn blir det likevel på minstemann.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Umulig å si nei

En av dem som forsøker å gjøre kinobesøket litt billigere er Marianne Mæhlum. Hun er på kinobesøk i Porsgrunn sammen med barnebarnet Theodor, og har kjøpt smågodtet litt lenger ned i gata, hvor hektoprisen er betydelig lavere enn i kiosken.

Men barnebarnet har gitt klar beskjed om at det er popkorn som er det aller gjeveste – dermed må også de oppsøke skapet med popkorn.

– Det første Theodor sa til meg var at vi måtte kjøpe popkorn når vi først skulle på kino. Og da var det jo umulig å si nei, smiler hun.

Viktig inntektskilde

At kinoene tar seg svært godt betalt i sine kiosker er ikke tilfeldig, de er nemlig en svært viktig brikke i det totale kinobudsjettet.

– Kinokioskene er helt vesentlig for alle kinoene i Norge, samt i resten av verden, sier Ivar Halstvedt, sjef for SF-kinoene.

Kinosjef i Porsgrunn, Tom Andersen sier at for dem utgjør kiosksalget 40 prosent av det totale bruttoresultatet. Billettprisene og utleie av kinolokalene utgjør de resterende 60.

For Skien kino er det tilsvarende tallet 34 prosent, sier kinosjef i Skien, Espen Raastad.

Kinosjefen i Porsgrunn sier at han forstår at kioskprisene kan virke stive:

– Det er fullt forståelig at det kan virke dyrt, men det må sies at vi ikke får de samme innkjøpsprisene som de store matvarekjedene har. Vi må heller sammenligne oss med bensinstasjoner eller andre kiosker, sier Andersen.

– Kan flå kundene sine

Men kan egentlig kinoene fritt sette den prisen de vil ha? Ja, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos.

– Kinoene har faktisk lov til å flå kundene sine, siden det er fri prissetting i Norge.

Han påpeker at det på ingen måte er nytt at norske kunder føler seg lurt av høye priser, det at mange kunder klaget over høye priser er selve årsaken til at Forbrukerrådet i sin tid startet.

– Men så lenge de kinobesøkende fortsetter å kjøpe brusen, popkornet og smågodtet så vil de kunne beholde prisene de nå har, sier Halsos.

 • Tekniske problemer med TV-sendinga

  Vi har tekniske problemer med kveldens TV-sending. Vi beklager og jobber med saken.

 • Vil flytte trafikken inn til Skien

  Nye leilighetsbygninger mot vannet og flytting av hovedtrafikken inn til byen, er grep som kan gjøre Skien mer attraktiv, sier administrerende direktør Petter Falkgård Andersen i R8 Group. Nå ser de blant annet på mulighetene for å fjerne EPA-brua.

  Petter Falkgård Andersen
  Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
 • Barnas stortingsrepresentant

  Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) blir barnas stortingsrepresentanter. På oppdrag fra barneombudet har alle partiene pekt ut hver sin representant. De får et særlig ansvar for å se politikken med "barnebrillene" på.

  Åslaug Sem-Jacobsen på Stortinget
  Foto: Ragne Borge Lysaker
 • Omtales som villdyr

  Politiet vurderer fremdeles å avlive hunden, som fredag gikk til angrep på en 3 år gammel gutt i en barnehage i Skien. Hunden omtales av eksperter som et villdyr. Inntil videre er den på kennelen til Magne Henne. Han mener rasen ikke skulle vært her i landet.