NRK Meny
Normal

– Pontus er en ålreit katt, mener Nordstoga

Plate neste år, barnebok om katten Pontus nå. Dessuten sørger Odd Nordstoga for årets julestemning, i studio med Ingebjørg Bratland.

Odd Nordstoga

Han sa ja til å skrive barnebok om en katt. Nå er bok nummer to om katten Pontus klar.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Rett før han stilte til intervju med NRK hørte han gjennom noe av materialet til sin nye plate. Den har han jobbet med en stund nå. Ifølge Nordstoga selv, låter det ikke så verst.


– Jøss, det var ikke dårlig, tenkte jeg. Nå blir det en tur i studio i desember, og en ny i februar. Plata kommer til neste år. Før jonsok tror jeg.


Mer vil han ikke røpe om slippdato. Kanskje fordi han har så mye å gjøre, at han ikke vet når den blir ferdig. Akkurat nå er han på en liten soloturné på vestlandet, blant annet Fana, Bømlo og Tysvær. Spørsmålet mange stiller seg er om han kommer til Telemark.


–Det var det da, svarer han unnvikende, men legger raskt til. Det er moro å spille helt aleine. Da kan jeg ta hvilken låt jeg vil istedenfor å følge spillelista.

Liker katter

Men han gjør mer enn å lage plate og holde konserter. Han er nå ute med barnebok nummer to om katten Pontus. Boka har fått tittelen «Eg og Pontus går i land» Den er illustrert av Rune Markhus og Nordstoga er seg selv lik. Raus med godord om andre.

Eg og pontus Odd Nordstoga

Boka om katten Pontus er illustrert av Rune Markhus og skrevet Odd Nordstoga.


–Jeg må få skryte av Rune, her forteller vi historien på litt annen måte enn det jeg er vant til. Istedenfor å bruke musikk, blir historien fortalt med hans fantastiske tegninger.


Historien starter med at trubadurene fra første bok går i land og kommer til en by der ingen er interessert i musikken deres. De blir oversett. Da må noe gjøres.

Det er flere grunner til at Odd Nordstoga valgte å skrive om en katt. Nordstoga mener katter er lettere å skrive om enn de fleste andre dyr


– Pontus er en katt som katter flest, De har ikke psykiske problemer, går rett på, er slue og lure, men i tillegg morsomme. Derfor er katter bra, slår han fast.

Roer ned med bok


Odd Nordstoga hadde bestemt seg for at han slett ikke skulle skrive bøker for barn. Men det ble lagt merke til at han hadde skrevet sangtekster for barn. Da Nina Mèd fra Gyldendal ringte og spurte, ble han så sjarmert at han satte i gang.

–Jeg hadde en skisse til en sangtekst og tenkte at den var det bare å bygge ut. Men det skulle jeg ikke gjort. Det ble isteden masse arbeid, ler han.


Ting tar tid er et ordtak som også gjelder for musikeren, barnebokforfatteren og familiefaren Odd Nordstoga. Derfor skulle man ikke tro at han hadde tid til å skrive bok.

–Når jeg først satte i gang tenkte jeg at det er fint å ha et bokprosjekt å dykke ned i. Det kan være stressende å hele tiden skulle lage en ny låt. En boktekst kan man holde på med over lengre tid.

Bratland og Nordstoga på Telemarkscenen

Ingebjørg Bratland og Odd Nordstoga har samarbeidet tidligere også. Her er de i studio hos NRK Telemark

Foto: NRK

Lover julestemning


Julen nærmer seg, men Nordstoga er forberedt i år. Han har nemlig vært produsent på sambygding Ingebjørg Bratlands juleplate. Den er ferdig innspilt og Odd Nordstoga har bare en ting å si:


–Den er kjempeflott. Dere kan bare glede dere. Som produsent tenkte jeg at stemmen til Ingebjørg, den må vi få frem. Tror nok den skaper julestemning, legger han til.

Les også:

Har samarbeidet før