NRK Meny
Normal

– Kan være starten på et nytt industrieventyr

Når regjeringen legger frem sitt reviderte statsbudsjett på torsdag inneholder det en bevilgning på åtte millioner til kartlegging av mineralforekomster i Fensfeltet, noe som kan bli starten på et nytt industrieventyr med utspring i Telemark.

Regiongeolog Sven Dahlgren, penger til Fensfeltet

GLAD: Regiongeolog Sven Dahlgren takket olje- og energiminister Terje Søviknes da det ble klart at regjeringen vil bevilge penger til kjernehullsboring i Fensfeltet.

Foto: Berit Heggholmen

Regiongeolog Sven Dahlgren har anslått verdien av mineraler og sjeldne jordarter i feltet til minst 500 milliarder kroner.

Nyheten ble presentert av næringsminister Monica Mæland (H) og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) i Stortingets vandrehall tirsdag formiddag.

Monica Mæland, Sven Dahlgren, Terje Søviknes

FÅR ÅTTE MILLIONER: Næringsminister Monica Mæland, fylkesgeolog Sven Dahlgren og olje og energiminister Terje Søviknes etter pressekonferansen hvor det ble klart at Fensfeltet får åtte millioner kroner i det reviderte statsbudsjettet.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– En gledens dag

– Dette er en gledens dag, sa Terje Søviknes. Nå får man fullført dette kartleggingsprosjektet som man har vært ivrig på i kommunen og fylket. To kjernehullsboringer ned til en kilometers dybde, med full undersøkelse av disse verdiene.

– Dette kan være starten på et nytt industrieventyr med utspring i Telemark, men det kan også være et nasjonalt industrieventyr vi står ovenfor.

Søviknes forteller om et voldsomt trykk fra partikolleger og et bredt politisk miljø i Telemark i denne saken.

Lokalpolitikere i Nome. Drangedal og Nissedal krevde i november 2016 ut at regjeringen skulle bevilge penger til arbeidet med å kartlegge mineralressurser. Nå har de fått svaret de ønsker.

Midler til Fensfeltet

INDUSTRIEVENTYR: Politikerne som var møtte fram i vandrehallen i Stortinget håper dette skal bli starten på et nytt industrieventyr for Telemark og Norge.

Foto: Berit Heggholmen

Store verdier

Næringsminister Monica Mæland fortalte at regjeringen er opptatt av mineralpolitikk, først og fremst ved å rydde opp i gamle, tunge og store saker.

– Vi har tatt avgjørelser i vanskelige saker fordi mineraler er noe verden trenger. Vi har mye av dem, og det bør vi bruke til å skape nye arbeidsplasser i Norge. Det er hovedmålet vårt. Å skape verdier og nye arbeidsplasser, sa Mæland.

Regiongeolog for Buskerud, Telemark og Vestfold fylkeskommuner, Sven Dahlgren visste ikke om nyhetene i forkant av pressekonferansen.

– Dette var overraskende. Jeg ble invitert for å holde et nytt foredrag om hvorfor vi skal gjøre dette, men så kom jeg hit og får beskjed om at de har tenkt å bevilge pengene.

Oversiktsbilde Fensfeltet

STORE VERDIER: Verdien av mineraler og sjeldne jordarter i Fensfeltet er anslått til minst 500 milliarder kroner.

Foto: Jeanett Pettersen / NRK

Viktig for Norge og Telemark

I 2015 presenterte Dahlgren planene for kartlegging av Fensfeltet. Et prosjekt som skulle gå over 4 år, med en finansiell ramme på 8 millioner kroner.

– Dette er viktig for Norge, det er viktig for Telemark og det er viktig for hele regionen der dette ligger, altså Nome, sier han.

– Skal vi ha grønn teknologi, skal vi få til det grønne skiftet, så må vi ha disse metallene. Dette er sannsynligvis Europas største forekomst. Nå kan vi pirke litt mer i materien og virkelig få en ide om hvorvidt dette er tilfelle eller om det er et luftslott, sier regiongeologen.

Han håper å være i gang så snart som mulig.

– Dette må ut på offentlig anbud, noe som krever sin tid. Boringen kan jo ikke skje mens det er frost, og det kan heller ikke skje mens det er dyrkningssesong i området, men forhåpentligvis blir det til høsten eller neste år.

Regiongeolog: - Vi kan ha potensielle verdier i milliardklassen

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK