NRK Meny
Normal

– Kan ikke leve på knapper og glansbilder

BØ (NRK): Målet for Norge er å øke matproduksjonen, men bondelagsleder frykter at små og mellomstore bruk går tilbake til utmark. – Vi er avhengig av inntekt og normale muligheter for fritid, sier en 23-åring som gjerne vil ta over farens gård.

Jostein Haugland

Jostein Haugland vil gjerne ta over farens gårdsbruk, men landbruksmiljøet frykter at slike gårder vil forsvinne.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Dette er ikke bra med tanke på småproduksjon.

Det sier 23 år gamle Jostein Haugland. Han planlegger å overta farens gårdsbruk, og ble ikke overbegeistret da staten la frem sitt tilbud til bøndene.

Landsbruksminister Jon Georg Dale (Frp) kutter nemlig overføringene til bøndene med 70 millioner kroner. Samtidig åpner regjeringen for å øke prisene med 125 millioner kroner og dermed blir den såkalte rammen på tilbudet for 2016 på 90 millioner kroner.

Knut Haugland

Knut Haugland driver et mellomstort bruk med griser i Bø i Telemark.

Foto: Tom Andersen / NRK

Skuffet far

Jostein har arbeidet med faren på gårdsbruket i Telemark i lang tid. Knut Haugland driver et mellomstort bruk med griser i Bø.

Sønnen er motivert til å ta over den dagen faren trekker seg.

– Jeg er interessert i gris og dyr og det liker fysiske arbeidet. Pappa er også flink til å lære bort og jeg setter pris på å jobbe med ham, sier Haugland.

Derfor var det en skuffet far etter onsdagens nyhet.

– Jeg blir oppgitt. Jeg hadde et lite håp om at de hadde strukket strikken litt, slik at vi kunne fått et trykk på små og mellomstore bruk, sier han.

– Næringskomiteen på Stortinget har sagt at de skal ha et landsbruk i hele landet, med små og mellomstore bruk intakt. Det nytter det ikke å få til ved å kutte 70 millioner fra budsjettmidlene, sier Haugland.

Det er mildt sagt veldig skuffende

Bonde Knut Haugland

Tilbudet fra Staten på 90 millioner er 770 millioner kroner under kravet som ble fremmet av Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag for en drøy uke siden.

– Kan bli utmark igjen

– Det er klart at jeg er enig med Haugland. Dette er ikke mye å rope hurra for, sier leder Aslak Snarteland i Telemark bondelag.

– Når vi ber om en halv milliard og får en reduksjon på 70 millioner, så er det store sprik. Vi har et mål om å produsere mer mat i Norge, og da vet alle at vi må ha all tilgjengelig jord i produksjon, sier Snarteland, og forklarer situasjonen med bruk som Haugland sitt:

– Små og mellomstore bruk må prioriteres, ellers går brukene ut av produksjon og arealet går tilbake til utmark.

Gård i Bø i Telemark

Bøndene mener at statens tilbud i jordbuksoppgjøret betyr at slike mellomstore bruk kan få problemer.

Foto: Tom Andersen / NRK

Knapper og glansbilder

Haugland legger ikke skjul på at sønnens utgangspunkt som bonde ikke er optimalt.

– Vi har bruk for norsk landbruk, men jeg vil ikke konstruere en optimisme.

– Realiteten er at dersom man skal drive i denne bransjen, så er man avhengig av inntekt og normale muligheter for fritid. Vi kan ikke leve på knapper og glansbilder, sier han.