Hopp til innhold

Veronas advokat: – Norge har stilt seg «lagelig til for hugg»

Advokaten til familien Delic mener UNEs beslutning om familien Shabazi kan få en indirekte betydning for Delic-familien, som allerede er sendt ut av landet.

Verona Delic.

Delic-familien ble i fjor sendt tilbake til Bosnia, etter elleve år i Norge.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Mandag bestemte Utlendingsnemnda (UNE) at familien Shabazi på Rjukan likevel får bli i Norge. Shabazi-familien er opprinnelig fra Iran, men har bodd i Norge i flere år.

– UNEs beslutning har dessverre lite å si direkte for Verona Delic som allerede er sendt ut, sier Håkon Bodahl-Johansen som er advokat til familien Delic.

Samtidig mener han at Norge nå stiller dårligere når saken til Verona skal behandles i Strasbourg.

– Likevel viser det at den tilknytningen Verona hadde til Norge, også ifølge UNE selv er tilstrekkelig til opphold – etter at de har tenkt seg nøye om. Norge har dermed stilt seg «lagelig til for hugg» i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Veronas sak, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Advokat Håkon Bodahl-Johansen.

Advokatforeningen har engasjert seg i forhold til lengeværende asylbarn og Bodahl-Johansen sier de engasjerer seg videre, og både har anmodet og gitt dem støtte til å klage til EMD.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Høyesterett avviste anken

Sakene til Mahdi Shabazi og Verona Delic var to av asylbarnsakene som ble behandlet av Høyesterett, som i desember i fjor avviste anken.

– I begge sakene kom Høyesterett til at de tidligere UNE-vedtakene var gyldige, så de sto seg godt rettslig. Den nye beslutningen i Shabazi-saken er en vurdering av omstendighetene i akkurat den saken slik den hadde utviklet seg nå, blant annet med ytterligere oppholdstid. Sakene er ikke like, og de vurderes konkret og individuelt, sier Bjørn Lyster i Utlendingsnemnda.

– Guttens tilknytning til Norge

– Det er den eldste gutten i familien som er ti år, og hans tilknytning til Norge over tid som er selvstendig argument for at familien nå får bli, sa Bjørn Lyster i UNE til NRK.no mandag denne uken, på spørsmål om hvorfor Shabazi-familien likevel får bli i Norge.

Delic-familien ble tidligere i 2012 sendt tilbake til Sarajevo, etter elleve år i Norge.

– Ny omstendighet

Bjørn Lyster i Utlendingsnemnda sa også at nemnda ikke ombestemte seg når det gjelder Shabazi-familien.

– Dette er en ny vurdering som er gjort ut ifra en ny omstendighet i saken. Det betyr ikke at vi mener at tidligere vedtak og beslutninger ikke var riktige, sa han.

Bodahl-Johansen kan fortelle at Veronas sak er registrert menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Men det er lang behandlingstid, sier han.