– Kan bare få OL hvis IOC får panikk

Geir Berge Nordtveit, prosjektleder for OL til Telemark, skjønner lite av utspillet fra Lillehammer om å legge vinter-OL 2026 til mjøsbyen.

Geir Berge Nordtveit

TROR IKKE PÅ OL-DRØM: – Lillehammer ønsker å legge noen demonstrasjonsøvelser rundt omkring i Norge, men beholder indrefileten selv, sier Geir Berge Nordtveit. Han tror ikke OL-drømmen i Lillehammer blir oppfylt.

Foto: Eva Susanne Drugg/ Telemark fylkeskommune

– For det første sier jeg «velkommen etter», sier Nordtveit om Lillehammers OL-ønske.

– Dårlig timing

Han sier til NRK at han tror Lillehammer satt og irriterte seg litt over all den positive oppmerksomheten som Telemarks kandidatur fikk.

– Men jeg skjønner heller ikke timingen, for det virker ikke som om de i det hele tatt har hatt kontakt med idrettsforbundet og Norges Olympiske Komité, sier Nordtveit. 25. januar kom idrettsstyret med et krystallklart vedtak: Det er helt uaktuelt for Norge å søke om et nytt vinter-OL i 2026.

Også Telemarks OL-initiativ ble lagt dødt av idrettsstyret, men Nordtveit forteller at de har tanker om å fremme et OL-forslag til idrettstinget i 2019. Da kan en endelig norsk kandidat vedtas på det neste idrettstinget, i 2023.

– Om Lillehammer har noen reell mulighet til komme gjennom med forslaget om et OL i 2026? Nei, det måtte være hvis det virkelig stemmer at alle søkerbyer trekker seg og IOC har panikk fordi det ikke er aktuelle søkerbyer som er sterke nok kandidater.

Beholder indrefileten selv

I OL-forslaget fra Lillehammer er det blant annet foreslått å legge en øvelse som skiorientering til Telemark.

– Om dette tenker jeg det samme som reaksjonene som har kommet fra Tromsø, at de deler ut noen demonstrasjonsøvelser rundt omkring men beholder hele indrefileten i Lillehammer. Hvis du skal samle det norske folk om et nytt vinter-OL til Norge, så synes jeg ikke dette er så lurt.

– Og så er det jo også litt interessant å se at i vårt kandidatur jobbet vi for Telemark, Vestfold og Buskerud og med Oslo sterkt inn. I forslaget fra Lillehammer så er det mjøsområdet hele veien, uten noe Oslo. Så jeg synes fremdeles at vårt alternativ er et mye bedre konsept med tanke på etterbruk og befolkningstyngde enn det utspillet fra Lillehammer er basert på.

Og så er det jo slik at Lillehammer har hatt sitt OL, med store samfunnsinvesteringer, og i så måte bør man tenke på å spre det litt utover hvis det ikke er et mål å bygge opp et permanent vinter-OL-sted i Norge og å holde det oppgradert.

Planer for et OL i Telemark 2026 ble presentert på toppen av Gaustatoppen

Høyt oppe har blitt lavt nede. I oktober i fjor ble planene om et vinter-OL i Telemark i 2026 presentert på Gaustatoppen. Nå er det klart at det ikke kommer til å skje.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix