NRK Meny
Normal

– Jeg står inne for hvert eneste ord

Stortingsrepresentant og Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann, Kristian Norheim, håper ISIL-soldater må brenne i helvete til evig tid. Han sier Norge må gjøre mer for å knuse terrororganisasjonen.

Kristian Norheim Facebookstatus
Foto: Skjermdump

Kristian Norheim fra Siljan hadde sett en video på nettet der en ung jente ble steinet av sin far og andre ISIL-soldater. Det var utgangspunktet for at han la ut denne meldingen på sin facebookside:

Jeg finner ingen ord som kan beskrive godt nok hva jeg føler når jeg leser om slikt. ISIL er en gjeng brutalislamister som må knuses fullstendig. En slik gjeng med udyr kan ikke omskoleres. De bør få sin velfortjente straff her og nå og deretter ber jeg om og håper at de til evig tid brenner i helvete. Amen

Kristian Norheim (Frp) på Facebook

– Jeg reagerte menneskelig og brukte sterke ord. Jeg er selv far og forstår ikke hva som foregår oppe i hodene til folk som gjør sånt.

Kristian Norheim (Frp)

Kristian Norheim er stortingsrepresentant for Frp.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Norheim mener en internasjonal koalisjon må sørge for å knuse terrororganisasjonen fullstendig.

– De oppfører seg ikke lenger som mennesker, de oppfører seg som udyr. Det er ikke mulig å omskolere denne type folk, sier Norheim.

Mener du det er uproblematisk at du som stortingsrepresentant uttaler at noen bør brenne i helvete?

– Jeg kan ikke skjønne hva som er problematisk med det. Vi vet ikke om helvete eksisterer, men for min egen del så håper jeg og tror at det finnes en plass for den type udyr som herjer i Irak og Syria. Jeg håper de bokstavelig talt brenner i helvete til evig tid.

Tror andre ville vært mer forsiktig

Frank Aarebrot

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, sier det blir et spørsmål om hva uttalelser på Norheims facebookside er ment som.

– Hvis det er et uttrykk for hva han føler og mener til hver tid, så er det greit. Hvis det er et uttrykk for en offisiell norsk utenrikspolitisk uttalelse, er det ikke heldig. Spesielt siden han retorisk beveger seg på samme plan som ISIL, ved å bruke teologiske referanser som å brenne i helvete, sier Aarebrot.

Han tror andre mer erfarne utenrikspolitikere ville vært litt mer forsiktig med å uttale sine private meninger.

– Jeg har vanskelig for å tro at noe sånt ville bli sagt av Jonas Gahr Støre. På en annen side har Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt hatt en blogg der han har gitt uttrykk for ganske bramfrie synspunkter mens han var utenriksminister.

Aarebrot tror at de som har sett filmen hvor jenta steines, fort kan gjøre seg samme tanker som Norheim. Derfor vil Frp-politikeren neppe møte noen fordømmelse fra vanlige folk.

Stortingets presidentskap sier det er opp til det enkelte parti å ha retningslinjer for hvordan man opptrer i sosiale medier, og presidentskapet har derfor ingen kommentar til uttalelsen fra Norheim.

Mener Norge må gjøre mer

Norheim sier at han har fått mange tilbakemeldinger og mye støtte etter at han la ut statusmeldingene.

Han håper de sterke uttalelsene kan bidra til mer oppmerksomhet på situasjonen. Han mener Vesten må engasjere seg sterkere i kampen mot ISIL.

– Norge deltar godt allerede, men ingen har gjort nok. Jeg forventer at når de norske stabsoffiserene kommer hjem, vil det bli en ytterligere opptrapping fra norsk side.

Han understreker at uttalelsene ikke er et angrep på islam.

– Jeg mener vi skal spille på lag med de moderate islamske kreftene. Dette er mitt oppgjør med dem som misbruker islam.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK