NRK Meny
Normal

– Innblandet i flest ulykker

Trygg Trafikk vil ha egne trafikkurs for innvandrere.

Afrah Mousa

Afrah Mousa fra Irak har lært å bruke bilbelte på voksenopplæringa i Siljan.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Ifølge Trygg Trafikk er innvandrere innblandet i 30 prosent flere ulykker enn etnisk norske sjåfører.

– Trafikk er et samspill der alle må følge de samme reglene. Men det kommer folk fra steder uten bilskilt, trafikkregler og der det ikke er så nøye hvilken side av veien de kjører på, som også skal ut på veien med deg og meg, forteller Brita Straume i Trygg Trafikk i Telemark.

Les også: - Innvandrere bør få lappen gratis

Voksenopplæring

Voksenopplæring i Siljan.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Kan jeg hente barna med moped?

– Mopeden min kjører jo bare i 45 kilometer i timen. Kan jeg da hente barna med den mopeden, spør en deltaker på kurs i trafikksikkerhet ved voksenopplæringa i Siljan.

Unni Gonsholt ved voksenopplæringa mener deltagerne får enormt mye ut av et slikt kurs.

– Det er så mye de ikke kan. De kommer fra kulturer som har helt andre rutiner på ting enn de vi har. Barn i bilsete er for eksempel helt utenkelig, forteller Gonsholt.

Hun og Straume mener at viktigste de lærer bort er nettopp dette med bilbelte og generell sikring av barn i bil.

Har en jobb å gjøre

Fadumo Yousuf, Afrah Mousa

Fadumo Yousuf, Afrah Mousa

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
Innvandrerkurs

Brita Straume i Trygg Trafikk Telemark og Unni Gonsholt ved voksenopplæringa i Siljan

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Fadumo Yousuf fra Somalia og Afrah Mousa fra Irak har fått trafikkopplæring ved voksenopplæringa i Siljan.

De forteller at det er stor forskjell på trafikkregler i Norge og hjemlandene deres. De syns det er viktig å lære om norske regler, og om sikkerhet for barna.

– Det viktigste jeg har lært er å sikre barna mine i bilen. For eksempel hvis mannen min kjører bilen, og jeg sitter i forsetet og vil amme, må vi stoppe bilen og ta en pause, sier Fadumo Yousuf.

– Det sier seg selv at vi har en stor jobb å gjøre, vi som driver med trafikksikkerhet og trafikkopplæring, avslutter Straume.

 • Fotgjengar klemt mellom to bilar

  Ein fotgjengar har kome i klem mellom to bilar på Lifjellvegen i Bø. Ein av bilane kom ned ein bakke og greidde ikkje å stoppe på den glatte vegen. Føraren i den eine bilen er sendt til legevakt for sjekk.

 • Liten lekkasje frå tankbilen

  Det er oppdaga ein liten lekkasje frå pumpesystemet på tankbilen som køyrde inn i eit hus i Kragerø. Naudetatane arbeider med å stoppe lekkasjen.

 • Arbeider med å få ut personar

  Naudetatane arbeider med å få ut personar frå andre etasje i huset i Kragerø som ein tankbil har køyrd inn i. Huset har blitt skeivt, melder politiet.

 • Tankbil køyrd inn i hus

  Ein tankbil med bensin og diesel har køyrd inn i eit hus i Nøkkeldalen i Kragerø. Det skal ikkje vera lekkasje frå tankbilen. Det var personar i huset da ulykka skjedde, men det er foreløpig uklart om dei er skadde. Brannvesenet er framme, politi og ambulanse er på veg.