NRK Meny
Normal

25-åringens forsvarer: – Ikke grunnlag for varetektsfengsling

Mannen som FBI mener har drevet med hacking av kredittkortinformasjon, er i dag avhørt av politiet. – Det er ikke grunnlag for å fengsle 25-åringen nå, mener mannens forsvarer Ole A. Rasmussen.

Ole Asbjørn Rasmussen

Advokat Ole A. Rasmussen har ikke fått se alle dokumentene i saken ennå.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Eirik Trønnes Hansen.

Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen sier at mannen skal avhøres i morgen også.

Foto: Kripos

Politiet har foreløpig ikke tatt stilling til om de vil be om at den 25 år gamle porsgrunnsmannen skal bli varetektsfengslet.

– Slik saken står nå, vil siktede bli holdt i arrest over natten for oppfølgingsavhør. Det vil så bli vurdert om han kan løslates i morgen etter avhøret. Alternativt vil han bli framstilt for varetektsfengsling på fredag. Det opplyser politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos.

– Det er ikke grunnlag for varetektsfengsling nå, sier mannens forsvarer Ole A. Rasmussen til NRK.no.

Årsaken til at han mener det ønsker han ikke gå nærmere inn på.

25-åringens mor har måttet lese om sønnen på internett i dag. Hun tror ikke at han har visst hva han kan ha vært med på.

– Jeg tenker at han har vært med på noe som han kanskje ikke vet rekkevidden av. At han har gitt ut informasjon uten å være klar over hva den informasjonen kanskje var blitt brukt til, sier hun.

– Forholder meg til bevisene

Forsvareren vil ikke fortelle hva hans klient har forklart i politiavhør i dag.

– På nåværende tidspunkt er det ikke mye å meddele fra vår side. Vedkommende er fortsatt pågrepet og jeg har snakket en del med politiet etter avhøret og det er noe uklart hva som foreløpig vil finne sted, sier han til NRK.no onsdag ettermiddag.

– Hva tenker du om påstandene fra FBI i denne saken?

– Jeg skal ikke tenke noe rundt det. Jeg forholder meg til de fakta som blir presentert for oss og de bevis som FBI har.

– Hvordan vurderer du disse bevisene?

– Dette er en ny sak så jeg har ikke sett dokumentene i tilstrekkelig grad til å kunne uttale meg hvordan jeg vurderer bevisene.

– Veldig uheldig

Advokaten beklager at amerikanske nettsteder offentliggjør navnet på 25-åringen.

– Det syns jeg er veldig uheldig.

– Hvorfor det?

– Jeg syns man bør vise såpass respekt for forhold og folk som ikke er dømt for noe, at man ikke publiserer det. Jeg kan ikke se at det har noen offentlig interesse.

Siktet for heleri

Mannen ble pågrepet av politiet i Telemark tirsdag og Kripos har foreløpig siktet han for heleri av betalingskortinformasjon, subsidiært datainnbrudd eller medvirkning til datainnbrudd.

I tillegg til å ha innrømmet å ha drevet med hacking, drifting av såkalte botnetts og tyveri av kredittkortinformasjon, mener FBI at 25-åringen har brutt seg inn i datasystemene til den amerikanske banken BANK-1.

Skrøt til FBI-agent

Ifølge tiltalen fra FBI skal 25-åringen flere ganger ha snakket med FBI-agenter på et falsk nettforum, og skrytt av ferdighetene sine med kortsvindel.

I februar i år tilbød han en agent å vise et dataprogram han hadde utviklet som hentet ut og dekrypterte kredittkortinformasjon fra nettbutikker.

Mannen ga FBI-agenten tilgang til å se innholdet på maskinen hans mens han demonstrerte programmet. Under denne demonstrasjonen skal nordmannen ha skaffet seg informasjonen til 33 kredittkort.

24 personer er arrestert

«Operation Card Shop» har pågått i to år, og FBI har blant annet opprettet et nettforum for kortkriminelle hvor de har avslørt de pågrepne.

Ifølge FBI er det foruten Norge gjort pågripelser i Storbritannia, Australia, Bosnia, Bulgaria, Danmark, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan.

– Operasjonen har forhindret et økonomisk tap på mer enn 205 millioner dollar og avdekket over 411 000 stjålne kreditt- og bankkort, uttalte etterforskningsleder i FBI Preet Bharara til nyhetsbyrået AFP sent tirsdag kveld.

Operasjonen har pågått over to år, og 24 personer er så langt arrestert