NRK Meny
Normal

– I natt var det annerledes

PORSGRUNN (NRK): Linn-Cecilie Vasseng bråvåknet av et smell, fulgt av at himmelen lyste opp. Deretter kom flammene.

Linn-Cecilie Vasseng/Yara Herøya

SKREMMENDE EKSPLOSJON: En av de nærmeste naboene til Herøya industripark synes det kom lite informasjon i natt.

Foto: Anne Lognvik/Privat / NRK

Vasseng er en av de nærmeste naboene til Herøya industripark, og opplevde nattens dramatikk på nært hold.

Eksplosjon og strømbrudd

Rundt klokken 03 i natt kom eksplosjonen, som ble fulgt av en kraftig brann på ammoniakkfabrikken. En av verdens største ammoniakktanker ligger like ved. En eventuell brann der vil kunne være ekstremt farlig.

Og når hendelsene i natt var unormale, selv når det gjelder eksplosjoner på et industriområde, skapte det frykt.

– Vi har hørt mange alarmer, og det har skjedd mye der borte tidligere, men i natt var det litt annerledes, sier Vasseng. Hun forteller at med en gang smellet hadde vært, forsvant strømmen.

– Til slutt kom de veldig store flammene. Da ble vi bekymret og lurte på om vi måtte evakuere huset. Alle i huset var oppe, og det tror jeg mange andre også var.

Brann på ammoniakkfabrikk i Porsgrunn

Nødetatene var raskt til stede etter meldingene om eksplosjonen ved ammoniakkfabrikken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ikke en eneste alarm

Og like før klokken 05 kom et nytt smell før strømmen igjen forsvant. Vasseng peker på at innbyggerne i området fikk lite informasjon om hva som foregikk, men måtte lese de store riksavisene for å få noe informasjon om det som skjedde like i nærheten.

– Vi fant bare noe på Twitter, og der stod det ikke mye. Jeg så på Facebook at det var mange som bodde i nærheten som var usikre på hva som skjedde og hva de burde gjøre.

Hun forteller at de har en oversikt over hva de forskjellige alarmene på Herøya betyr, men at det ikke kom en eneste alarm i natt.

– Vi har vært veldig usikre på hva det har vært. Og siden eksplosjonen var så stor, var vi redde for at det var på grunn av gass.

Skjønner folks redsel

Robin Kåss

Ordfører Robin Kåss sier de skal evaluere informasjonsflyten.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, sier kommunen skal vurdere om de informerte godt nok under nattens hendelser. Han skal møte Yara-ledelsen i dag, og skjønner at mange naboer ble skremt. Han syntes Yara var gode til å gi kommunen informasjon, men skal se om kommunen sjøl kunne være bedre til å gi den videre.

Porsgrunn kommune valgte å informere på sosiale medier og på sine egne nettsider.

– Vi har mulighet til å informere befolkningen via SMS, men mente at dette kunne skape økt frykt om natta.

Flammehavet på Yara

Slik så flammehavet på Yara ut da det brant i natt.

Foto: Linn-Cecilie Vasseng
 • Perlen ute av drift

  Kragerø Fjordbåtselskap sin snøggbåt «Perlen» er ute av drift. Årsaka er motorhavari, skriv Kragerø Blad/Vestmar. Fjordbåtselskapet leiger inn taxibåt i den tida «Perlen» er ute av drift.

  Hurtigbåten Perlen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Erstatningskrav etter straumbrot

  Skagerak Energi reknar med å få ei rekke erstatningskrav etter straumbrota denne veka. Det seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes. Folk som har vore straumlause i tolv timar eller meir har krav om minst 600 kroner. På det meste har fleire tusen husstandar i Grenland vore utan straum.

 • Alle får straum i dag

  Skagerak Energi reknar med å rette alle kjende feil i løpet av dagen. Det seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes. Omnes tek atterhald om at det kan vere feil i hus eller hytter som nettselskapet ikkje er kjent med.

  Thor Bjørn Omnes.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vil bygge hotell for kinesarar

  Selskapet Telemarksgata 11 vil byggje hotell med 150 rom i tilknyting til Ibsenhuset i Skien, skriv TA. Selskapet trur det kjem mange ibsen-turistar frå Kina når det nye biblioteket og besøkssenteret står ferdig.