NRK Meny
Normal

– Husk å trekke ut alle kontakter

Ikke nøy deg med bare å dra ut kontakten til TV-en og telefonen når det tordner som verst, advarer Telenor.

Lyn

Når lynet slår ned i bakken må vi huske å trekke ut alle ledninger til apparater som kan ta skade.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Telenor er ute med en advarsel og legger til flere elektroniske duppeditter på lista, som for eksempel, PC, nettbrett, modem og bredbåndbokser.

– Generelt vil vi oppfordre folk til å holde seg unna teleledninger i huset, og ikke prate i fasttelefonen i tordenvær. Det anbefales heller ikke å prate i mobiltelefon eller trådløs telefon, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge i en pressemelding.

Her er lyn- og tordentipsene

Du bør heller ikke lade mobilen mens det smeller som verst, advarer altså Telenor, som kommer med disse tipsene for å gjøre hjemmet klart til tordenvær:

  • Trekk først ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.
  • Fiber: Trekk ut støpsel på modemet. Trekk ut støpsel på ONT-boksen (Der fiberen kommer inn i huset).
  • Bredbånd: Trekk ut støpsel på modemet. Trekk ut DSL-kabelen som går til veggen (og verden utenfor) fra modemet. (Det står oftest DSL på denne).
  • Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.
  • Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

6000 skader i året

I et normalt år har vi over 100.000 lynnedslag i Norge. I fjor viser tallene at det var nesten 6000 skader i private hjem på grunn av lyn.

Senest i dag kan NRK melde at det har vært registrert over 47.000 lyn i Nord-Norge på ett døgn. 22.878 av dem traff bakken.

Statsmeteorolog, Signe Røysland Sørlie, ved Værvarslinga i Nord-Norge forteller at det er flere ting som kan være viktig å være bevisst på i slike situasjoner.

– Det er mange som går under trær for å unngå å bli våte i regnværet, men det skal du ikke gjøre. Under et tre er det mye større sjanse for å bli truffet av lynet. Generelt skal du være forsiktig med å oppholde deg utendørs, spesielt i høye områder, sier Sørlie til NRK.

Bakken blir oppvarmet

Meteorologen forteller at tordenværet kommer av at bakken blir oppvarmet.

– Da stiger lufta fra bakken, og når den stiger høyt nok skapes bygeskyer. Hvis det da i tillegg er ustabilt nok, får vi tordenvær.

Befinner du deg inne i en bygning i slikt vær, skal du ikke bruke fasttelefonen, fordi et lydnedslag kan følge telefonledningen.

– Ta også ledninger ut av stikkontakter, for eksempel datamaskin og TV. Slikt utstyr har veldig lett for å bli ødelagt under torden og lyn, forteller Sørlie.

– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med et enkelt grep. Det er å koble fra alt elektronisk utstyr, både teleelektronikk, pc, og TV, når tordenværet kommer, sier Amundsen.