– Helse Sør-Øst driver rovdrift på Borgestadklinikken

SKIEN/OSLO (NRK:) Landets største rusinstitusjon sliter tungt økonomisk og står i fare for å legge ned deler av drifta. – Helse Sør-Øst må våkne, er budskapet fra Olaug Bollestad (KrF).

Olaug Bollestad

OPPGITT: Olaug Bollestad i KrF mener Helse Sør-Øst bør forstå at Borgestadklinikken trenger mer penger for å drive forsvarlig videre.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I dag driver Borgestadklinikken for en døgnpris på 4250 kroner. De ber om en døgnpris på 5700 kroner for å kunne drive i den skalaen som de gjør i dag, men opplever å møte det de kaller en iskald skulder fra Helse Sør-Øst.

Borgestadklinikken

Borgestadklinikken har flere avdelinger over hele landet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Nå får de støtte fra politisk hold på Stortinget.

– Borgestadklinikken er en kompetansebedrift som driver med rusbehandling på et høyt nivå. Jeg opplever at det regionale helseforetaket driver rovdrift på dem. De har en pris som er så lav at det ikke er mulig å fortsette på denne måten, sier helsepolitisk talsperson for KrF Olaug Bollestad.

Må i verste fall legge ned

Direktør ved Borgestadklinikken Ellen Sofie Øvrum sier flere avdelinger blir berørt dersom klinikken må kutte.

– Hvis det skal monne, må en av lokasjonene legges ned. Det blir enten Bragernes i Drammen, eller Loland i Kristiansand i kombinasjon med plasser i Skien.

Ledelsen er mildt sagt frustrerte.

– Vi har prøvd gjennom helseregionen, men kommer ikke i reelle forhandlinger. Vi har fått et tilbud fra Helse Sør-Øst som er langt under pari, og det vet de godt om. Vår eneste mulighet nå er å bruke demokratiet, sier Øvrum.

Ellen Sofie Øvrum på Stortinget

Direktør ved Borgestadklinikken Ellen Sofie Øvrum i møter på Stortinget.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Redd for tilbudet til de yngste

Tommy Sjåfjell

Tommy Sjåfjell har selv blitt reddet fra misbruket, og gir sin fulle støtte til rusklinikken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tommy Sjåfjell, som er leder av brukerrådet ved Borgestadklinikken, sier de ikke kan finne seg i det som nå skjer.

– Vi kan ikke være med på en reduksjon av behandlingsplassene så lenge det finnes ventelister.

Sjåfjell vet godt hva han snakker om. Han har selv vært misbruker og fått hjelp, og tenker spesielt på det faktum at Borgestadklinikken også hjelper de yngste.

– Det å hjelpe de yngste har vært en viktig del av Borgestadklinikkens tilbud i alle år. Vi er veldig redd for hva som skjer hvis vi mister dette tilbudet.

Helse Sør Øst skriver i en sms til NRK at de er i forhandlinger med Borgestadklinikken, der de har gitt et tilbud som de avventer formell tilbakemelding på. De ønsker derfor ikke å kommentere saken nå.