NRK Meny
Normal

– Han vil ikke få noen spesialcelle

Terrorsiktede Anders Behring Breivik får ingen kontakt med andre innsatte, dersom han blir flyttet til Skien fengsel. Men han vil kunne gå på skole eller spille ludo med fengselsbetjentene.

Skien fengsel

Fungerende fengselsleder i Skien fengsel, Karl Hillesland sier at Anders Behring Breivik vil bli tatt i mot på en profesjonell måte dersom han blir overflyttet til Skien fengsel

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Skien er ett av to fengsler i landet med "særlig høyt sikkerhetsnivå", og mye tyder på at Anders Behring Breivik kan bli flyttet dit når politiet er ferdig med de fleste avhørene.

– Han vil ikke få noen spesialcelle hvis han kommer hit, men han vil bli underlagt et langt strengere sikkerhetsregime enn andre fanger, sier fungerende fengselsleder i Skien fengsel, Karl Hillesland.

– Streng og hyppig kontroll

Det betyr at bare et fåtall mennesker får vite hvor i fengselet han sitter.

– Det blir streng og hyppig kontroll med alt han foretar seg, og alle han har kontakt med, sier Hillesland.

Regelverket for behandling av slike fanger er detaljert og strengt, fastslår han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Celle Skien fengsel

Dette kan bli Anders Behring Breiviks celle, dersom han blir flyttet til Skien fengsel.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

– Rømningssikkert

Ingen har noen gang rømt fra Skien fengsel.

– Det skyldes at fengselet er rømningssikkert, og at vi har rutinerte og flinke medarbeidere, sier Hillesland.

Hvis Anders Behring Breivik kommer til Skien fengsel, får han altså en vanlig celle med seng, stol, bord, toalett, dusj og hybel-TV.

Foran vinduet er det gitter. Der vil han tilbringe mye av tiden. Når han ikke er alene vil han være sammen med rutinerte og fast ansatte fengselsbetjenter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skien fengsel

Skien fengsel er ett av to fengsler i landet med 'særlig høyt sikkerhetsnivå'. Ingen har noen gang rømt fra fengselet.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Skjerper sikkerheten

– Avhengig av hva retten måtte bestemme, vil han kunne gå på skole, arbeide i fengselet, ta en tur i luftegården eller spille f. eks. ludo og andre spill med en liten krets av ansatte i fengselet. Dette gjør vi for å unngå at de som sitter på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå får soningsskader, sier Hillesland.

Faren for at en annen innsatt skal gå til angrep på Behring Breivik er derfor svært liten, og fengselet vil også skjerpe sikkerheten for å motvirke at han rømmer, eller at noen skal forsøke å befri ham.

– Dette er en fange med svært spesiell bakgrunn, men vi skal ta i mot ham på en profesjonell måte, dersom det blir bestemt at han skal sitte her, sier Karl Hillesland, som ikke blir søvnløs av muligheten for å få ansvaret for Norges mest forhatte mann.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 29f4ec8b-ce40-4cab-be3a-3a8c24867449.jpg

Se innslag fra NRK Østafjells.

– Spesiell situasjon

– Vi har retningslinjer for å ta i mot de som Kriminalomsorgen til enhver tid mener skal sitte hos oss. De retningslinjene regner vi med blir fulgt, sier Ole Martin Aanensen, tilitsvalgt for de ansatte Skien fengsel.

Han sier at det blir en litt spesiell situasjon.

– Litt spesielt blir det jo. Det er ansatte her som er indirekte involvert, og noen få direkte involvert, og dermed er det klart at man må være mentalt forberedt at det er mer utfordrende. Vi er ansatt for å være profesjonelle, og det regner vi med kommer til å gå bra i denne situasjonen også, sier Aanensen.

– Vil det være en ekstra spent situasjon med at noen kan komme for å befri han, eller at han skal rømme?

– Det er en utfordring vi lever med hele tiden, og det har vi hatt hengende over oss siden fengselet ble åpnet i 1993. Jeg ser egentlig ikke noe veldig ekstraordinært i denne situasjonen. Vi er satt opp for å ta i mot alle kategorier, også høy-risiko.

 • Fortsatt stengt

  Fylkesvei 37 er lørdag kveld fortsatt stengt ved Fåne/Presturatunnelen på grunn av fare for ras. Klokken 21 skal det foretas en ny vurdering av stedet, opplyser vegvesenet. Anbefalt omkjøring er via fylkesvei 364.

 • Geolog skal undersøke rasfaren

  Fylkesvei 37 er stengt ved Fåne/Presturatunnelen, foreløpig frem til klokken 18.00 på grunn av fare for ras. Klokken 18 skal en geolog vurdere rasfaren. Omkjøringsvei er fylkesvei 364.

 • Vei stengt på grunn av rasfare

  Tinnsjøveien er stengt inntil videre ved Fåne/ Presturatunnellen på grunn av rasfare. Vegtrafikksentralen er varslet, og skal undersøke stedet.

 • Brannvesenet rykker ut til sjukehus

  Brannvesenet rykker ut til Sjukehuset Telemark etter varsel frå ein automatisk brannalarm på staden.