NRK Meny
Normal

Pedersen: – Vil ikke følge rettssaken

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen støtter rådene fra støttegruppen etter 22. juli som råder pårørende til å skjerme seg mest mulig mot den sivile rettssaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik.

Avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen under Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) sitt landsmøte

Utøya-overlevende og tidligere AUF-leder Eskil Pedersen fra Skien kommer ikke til å følge med på den sivile rettssaken, men mener den er prinsipielt viktig.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg er prinsipielt for at gjerningsmannen 22. juli skal ha samme rettsbehandling som andre. Det kan Norge være stolt av at vi faktisk har lyktes med. Men mer personlig så er det vondt å få konstante påminnelser, sier Eskil Pedersen fra Skien, tidligere AUF leder og overlevende etter terrorangrepet på Utøya i 2011.

Lisbeth Kristine Røyneland leder av Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene gikk i dag ut og rådet pårørende til å skjerme seg mest mulig mot den sivile rettssaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik

– Jeg syntes det er et godt råd fra støttegruppa, og jeg vil skjerme meg selv, men her er jo folk forskjellige, sier Pedersen.

Pål Hartvig mener Breivik er grovt mentalt forstyrret

Vanskelig å unngå å bli støtt, mener Psykiater Pål Hartvig.

Foto: NRK

Psykiater Pål Hartvig er enig.

– Jeg tror det er fornuftig. Både fordi det kanskje kan hjelpe til å skåne seg mot å gjenoppleve det fryktelige de opplevde den gangen, og at de da avviser et krav om oppmerksomhet fra han, men det er nok ikke lett, sier han.

Få gode råd

– Hvordan kan man unngå å bli støtt av at en massedrapsmann klager på soningsforholdene sine i Norge?

Gymsalen i Skien fengsel

I denne gymsalen i Skien fengsel skal rettssaken være.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Nei, jeg tror ikke det er til å unngå. Noen reagerer sterkt på dette, andre tenker nok at han er som han er og at det ikke er så mye å gjøre med. Men det er helt klart at det er en provokasjon for veldig mange gjenlevende og pårørende. Det er det ingen tvil om, sier Hartvig.

Foruten å skjerme seg mest mulig fra rettssaken, finnes det ikke mange gode råd, mener Psykiater Hartvig.

– Det er ikke så mange råd som kan gis for å unngå å forverre smerten, som dessverre følger med denne saken, sier han.

Stoler på rettsvesenet

– Jeg føler meg så trygg på at rettsvesenet håndterer denne saken akkurat slik de håndterte den store rettssaken en del år tilbake. Jeg har ikke noe behov for å føle at jeg har kontroll over denne situasjonen, det får rettsvesenet håndtere, sier Eskil Pedersen.

– Han få si hva han vil, og så får jeg heller la være å lese om det, legger Pedersen til.