Normal

– Fritt skolevalg er en bløff

12 av 19 fylker har innført fritt skolevalg i videregående skole, og regjeringen vil også ha fritt skolevalg mellom fylker. I dag skal skolepolitikerne i Telemark diskutere ordningen.

Jørund A. Ruud

Jørund A. Ruud mener det er misvisende å snakke om fritt skolevalg i videregående skole.

Foto: Else Jorunn Saga / NRK

Fritt skolevalg betyr at elevene kan velge hvilken videregående skole de vil gå på i Telemark, uansett hvor i fylket de bor. Lederen for hovedutvalget for kompetanse, Jørund A. Ruud fra Arbeiderpartiet, mener uttrykket er misvisende.

– Karakterbasert skole

– Fritt skolevalg er en bløff. Jeg kaller dette karakterbasert skolevalg, der de med best karakterer kan velge skole og de andre må ta resten.

I Telemark har det alltid vært et solid flertall for nærskole og jeg kan ikke se at det er noe som forandrer saken nå, sier Ruud.

Gammeldags opptak

Thorleif Fluer Vikre fra Fremskrittspartiet mener det er helt meningsløst at Telemark skal stå utenfor.

Thorleif Fluer Vikre

Thorleif Fluer Vikre mener det er meningsløst å stå utenfor den nye ordningen.

Foto: Henning Tveito / NRK

– Dagens regler har gått ut på dato. Vi har i dag en rekke spesialordninger samt det faktum at regjeringen vil innføre fritt skolevalg mellom fylker. Da er det meningsløst å tviholde på et gammeldags opptaksregime, mener han.

Jørund A. Ruud er ikke like opptatt av signalene fra regjeringa. Han mener det vil påvirke Telemark dersom det blir en landsomfattende ordning og at politikerne da må se på saken på nytt.

– Men nå ser vi jo at regjeringen lanserer mange forslag som de må trekke tilbake, så foreløpig tar jeg dette med knusende ro, sier Ruud.

Økte kostnader

Ordningen med fritt skolevalg vil også bety økte kostnader i Telemark. Fritt skolevalg kan koste opptil 12 millioner kroner for Telemark fylkeskommunen.

Det viser beregninger fra Vestviken kollektivtransport.

Dersom 200 elever velger bort nærmeste skole vil transportutgiftene øke med over 4 millioner kroner. Med 400 elever blir tallet 8 millioner kroner. Og med 600 elever vil det koste hele 12, 7 millioner kroner.