NRK Meny
Normal

– Folk må være forsiktige

– Vi var nær en skogbrann i dag, sier underbrannmester.

Brann

EN GLO ER NOK: Det er svært tørt på deler av Østlandet og brannvesenet ber folk passe på. (Arkivbilde)

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Brannstasjonene i Telemark har måttet rykket ut til flere gressbranner de siste dagene og nå advarer 110-sentralen folk om å ta lett på situasjonen.

– Det er svært tørt nå og det skal bare en liten gnist til for å starte en brann, sier underbrannmester Richard Kvalsvik ved 110-sentralen.

Ifølge Kvalsvik var de svært nære at en brann i Hjartdal lørdag utviklet seg til en skogbrann.

Vurderte skogbrannhelikopteret

– Det brant i en gresslette i oppoverbakke og det er det verste i forhold til spredning da varmen går oppover. Det var fare for at det kunne bli skogbrann, så vi vurderte å få inn skogbrannhelikopteret, men mannskapene klarte å slukke brannen, sier Kvalsvik.

Brannen var så kraftig at det ble kalt inn mannskaper fra både Seljord og Notodden brannvesen.

– Det er takket være en iherdig innsats fra mannskapene vi slapp unna med en gressbrann i dag, sier Kvalsvik.

Til alt hell var det spredt bebyggelse i området og ikke fare for spredning til hus.

Les også: Skogbrannhelikopter settes inn til påske

Flere branner

I tillegg til brannen i Hjartdal har brannvesenet i Skien vært på en gressbrann på Moflata. Notodden brannvesen har vært på en gressbrann i Saulandsvegen, mens Porsgrunn brannvesen var på en gressbrann i Rachebakken.

– Brannene starter fordi folk er uforsiktige. Det skal bare en liten glo fra en sigarett, eller en gnist fra en grill til å starte en brann, sier underbrannmesteren.

I flere tilfeller har brannvesenet opplevd at varmen fra en grill har startet en brann flere timer etter at grillingen var ferdig.

– Folk må være forsiktige, det skal så lite til, sier Kvalsvik.

 • Kolonnekjøring over Haukelifjell

  Det er innført kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell som følge av uvær, melder Vegtrafikksentralen.

 • Som lyn fra klar himmel

  Tinn kommune fikk beskjed fra UDI om at asylmottaket på Mandheimen skal legges ned bare 15 minutter før neste års budsjett skulle behandles. Det forteller ordfører Bjørn Sverre Birkeland. Nedleggelsen får store konsekvenser for kommuneøkonomien og budsjettmøtet ble utsatt i en uke.

  Bjørn Sverre Birkeland
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Trailere står fast

  Flere trailere står på tvers i vegbanen på E134 mellom Åmot og Høydalsmo. Det er ikke meldt om personskade, men det skal være svært glatt på stedet, melder politiet.

 • Enig om revisor

  Telemark kommunerevisjon blir revisor for den nye regionen når Telemark og Vestfold blir slått sammen. Det ble bestemt på et felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag.