NRK Meny
Normal

– Folk må være forsiktige

– Vi var nær en skogbrann i dag, sier underbrannmester.

Brann

EN GLO ER NOK: Det er svært tørt på deler av Østlandet og brannvesenet ber folk passe på. (Arkivbilde)

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Brannstasjonene i Telemark har måttet rykket ut til flere gressbranner de siste dagene og nå advarer 110-sentralen folk om å ta lett på situasjonen.

– Det er svært tørt nå og det skal bare en liten gnist til for å starte en brann, sier underbrannmester Richard Kvalsvik ved 110-sentralen.

Ifølge Kvalsvik var de svært nære at en brann i Hjartdal lørdag utviklet seg til en skogbrann.

Vurderte skogbrannhelikopteret

– Det brant i en gresslette i oppoverbakke og det er det verste i forhold til spredning da varmen går oppover. Det var fare for at det kunne bli skogbrann, så vi vurderte å få inn skogbrannhelikopteret, men mannskapene klarte å slukke brannen, sier Kvalsvik.

Brannen var så kraftig at det ble kalt inn mannskaper fra både Seljord og Notodden brannvesen.

– Det er takket være en iherdig innsats fra mannskapene vi slapp unna med en gressbrann i dag, sier Kvalsvik.

Til alt hell var det spredt bebyggelse i området og ikke fare for spredning til hus.

Les også: Skogbrannhelikopter settes inn til påske

Flere branner

I tillegg til brannen i Hjartdal har brannvesenet i Skien vært på en gressbrann på Moflata. Notodden brannvesen har vært på en gressbrann i Saulandsvegen, mens Porsgrunn brannvesen var på en gressbrann i Rachebakken.

– Brannene starter fordi folk er uforsiktige. Det skal bare en liten glo fra en sigarett, eller en gnist fra en grill til å starte en brann, sier underbrannmesteren.

I flere tilfeller har brannvesenet opplevd at varmen fra en grill har startet en brann flere timer etter at grillingen var ferdig.

– Folk må være forsiktige, det skal så lite til, sier Kvalsvik.

 • Her kan du se Østafjells:

  Østafjells 18:50
 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.