NRK Meny
Normal

– Folk må være forsiktige

– Vi var nær en skogbrann i dag, sier underbrannmester.

Brann

EN GLO ER NOK: Det er svært tørt på deler av Østlandet og brannvesenet ber folk passe på. (Arkivbilde)

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Brannstasjonene i Telemark har måttet rykket ut til flere gressbranner de siste dagene og nå advarer 110-sentralen folk om å ta lett på situasjonen.

– Det er svært tørt nå og det skal bare en liten gnist til for å starte en brann, sier underbrannmester Richard Kvalsvik ved 110-sentralen.

Ifølge Kvalsvik var de svært nære at en brann i Hjartdal lørdag utviklet seg til en skogbrann.

Vurderte skogbrannhelikopteret

– Det brant i en gresslette i oppoverbakke og det er det verste i forhold til spredning da varmen går oppover. Det var fare for at det kunne bli skogbrann, så vi vurderte å få inn skogbrannhelikopteret, men mannskapene klarte å slukke brannen, sier Kvalsvik.

Brannen var så kraftig at det ble kalt inn mannskaper fra både Seljord og Notodden brannvesen.

– Det er takket være en iherdig innsats fra mannskapene vi slapp unna med en gressbrann i dag, sier Kvalsvik.

Til alt hell var det spredt bebyggelse i området og ikke fare for spredning til hus.

Les også: Skogbrannhelikopter settes inn til påske

Flere branner

I tillegg til brannen i Hjartdal har brannvesenet i Skien vært på en gressbrann på Moflata. Notodden brannvesen har vært på en gressbrann i Saulandsvegen, mens Porsgrunn brannvesen var på en gressbrann i Rachebakken.

– Brannene starter fordi folk er uforsiktige. Det skal bare en liten glo fra en sigarett, eller en gnist fra en grill til å starte en brann, sier underbrannmesteren.

I flere tilfeller har brannvesenet opplevd at varmen fra en grill har startet en brann flere timer etter at grillingen var ferdig.

– Folk må være forsiktige, det skal så lite til, sier Kvalsvik.

 • Skagerak ber om hjelp

  Skagerak Energi brukar helikopter for å kartlegge feil på høgspentnettet etter snøfallet i går. Samstundes oppmodar selskapet kundar med feil på lågspentnettet om å melde frå, slik at selskapet også kan rette desse feila. Klokka 11 i dag hadde selskapet registrert 250 feil i Skien og Siljan.

 • Brøytebil fanga jente i snøhole

  Ei ni år gamal jente blei stengt inne i ei snøhole i Skien i går. Jenta leika i snøhola då ein brøytebil kom forbi og fylte opningen med snø. i fylgje politiet brukte foreldra 30 minuttar på å grave jenta fram.

 • Fotgjengar sendt til sjukehus

  Ein fotgjengar er sendt til sjukehus etter at ho blei påkøyrd på Bølevegen i dag tidleg. Det er uvisst kor omfattande skader den 19 år gamle kvinna har.

 • Fotgjenger påkjørt

  En fotgjenger er påkjørt av en bil på Bølevegen i Skien. Politi og ambulanse er på stedet. Ulykken fører til trafikale problemer i morgenrushet.