Mayiu døde under paring – kenneleier anmeldt

Renate Maria Øvrebø fra Stathelle har anmeldt en kenneleier i Buskerud for dyremishandling, forsøk på innavl og hundedrap. Øvrebø mener at kenneleieren er ansvarlig for at hunden hennes døde under paring.

Maia Isabell Øvrebø, Renate Maria Øvrebø og Hanne Øvrebø

Maia Isabell Øvrebø (søster), Renate Maria Øvrebø og Hanne Øvrebø (mor) sier det er vondt å se på gamle bilder av hunden.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Øvrebø er i sorg etter å ha mistet den fem år gamle hunden sin, Mayiu. Tispen av typen pomeranian ble hunden hun hadde drømt om hele livet.

– Det var jenta mi, og jeg var så glad i henne. Hun betydde alt for meg, sier 19-åringen.

– Så ut som voldtekt

Hun forteller at hun har mareritt om opplevelsen hun hadde mandag for én og en halv uke siden da hunden hennes skulle pares med en hund fra en kennel.

– Mayiu var redd for hannhunden, og det var tydelig at hun ikke ville. Kenneleieren spurte om jeg hadde et pledd, så jeg fant frem et brunt kosepledd. Vedkommende tok tak i Mayiu og holdt henne ned mot pleddet etter hodet og halsen slik at hun ikke kunne stå oppreist. Jeg spurte kenneleieren om dette var normalt, og vedkommende svarte på en nedlatende måte at hun er profesjonell og at hun gjør dette nesten hver tredje dag, sier Øvrebø.

Renate Maria Øvrebø og Mayiu

Renate Maria Øvrebø og hunden Mayiu var bestevenner.

Foto: Privat

Hun forteller at hunden hylte.

– Mayiu skrek og forsøkte å vri seg løs, men da ble hun holdt enda hardere fast. Etter kort tid avførte Mayiu på seg. Det hele så ut som en voldtekt, noe jeg følte at det var, sier Øvrebø.

Hun forteller at hunden etter en stund sluttet å sprelle.

– Hun gjorde ikke motstand mer, og var helt slapp. Hun var livløs. Jeg kastet meg over hunden min, og vi prøvde å få liv i henne igjen, sier Øvrebø.

Hun forklarer at kenneleieren gjentatte ganger sa at dette hadde hun aldri opplevd før.

– Vedkommende sa at det helt klart var noe feil med hunden min, sier Øvrebø, og forteller at kenneleieren igjen påpekte sin profesjonalitet og alt hun hadde gjort er helt normalt og dagligdags.

Sendt til obduksjon

De kjørte til veterinæren, og i bilen prøvde Øvrebø hele tiden å gjenopplive Mayiu, men det var for sent.

– Hos veterinæren prøvde vi å få liv i Mayiu med adrenalin og trykk på hjertet, men det gikk ikke. Mayiu ble erklært død av veterinæren, forteller hun.

Hunden er sendt til obduksjon.

– Uansett hva obduksjonen viser, så døde hunden min i kenneleierens hender. Om det så var hjertestans, eller hva som helst, så tviler jeg sterkt på om Mayiu hadde vært død i dag hvis hun ikke hadde blitt utsatt for den grusomme hendelsen.

– Hvorfor grep ikke du inn?

– Jeg tenker veldig på det i ettertid. Tenk om jeg bare hadde ropt stopp og sagt nei. Da ville Mayiu vært her nå. Men kenneleieren sa hele tiden at dette var normalt, og understrekte at dette kunne hun godt. Jeg hadde aldri vært med på paring før, og aner ikke hvordan det foregår, sier hun.

Mayiu døde under paring

Hunden Mayiu døde mandag for én og en halv uke siden. Matmor Renate Maria Øvrebø mener hunden hennes ble mishandlet til døde under paring.

Foto: Privat

Hadde samme far

Øvrebø forteller også om ting hun reagerte på som skjedde i forkant.

– Da vi gikk gjennom kontrakt og stamtavle fant vi ut av at hannhunden og Mayiu hadde samme far. Jeg sa at vi ikke kunne pare hundene, men kenneleieren mente bestemt at det ikke var et problem så lenge hundene ikke hadde felles mor, sier hun, og forklarer at hun dermed trodde på vedkommendes ord.

Kenneleieren vil ikke stille opp med navn og bilde i denne saken, men sier følgende i en kommentar til NRK:

– Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg har mitt på det tørre. Jeg vil ikke kommentere innholdet i saken så lenge det er snakk om en politisak og en politianmeldelse. Jeg vil også vente på hva obduksjonsrapporten sier om dødsårsaken til hunden.

– Tvang skal ikke forekomme

Kristin Aukrust, som er veterinær og avlskonsulent i Norsk kennelklubb, sier til NRK at hun aldri har hørt om en lignende episode. Hun vil ikke uttale seg direkte om denne saken, men sier på generelt grunnlag at det finnes regler for hvordan hunder skal håndteres. Tvang under paring skal ikke forekomme.

– Det blir som en voldtekt. Det er ikke lov, og det er absolutt ikke vanlig prosedyre. Hundene skal pare frivillig. Det er vanlig å være til stede eller kanskje hjelpe til og støtte under prosessen, men tvang og holding skal ikke skje, sier hun.

Hun sier at paring med halvsøsken heller ikke bør forekomme.

– Nei, det gir en for høy innavlsgrad, sier hun.

Hunder, og særlig mindre hunder, er en populær vare. Aukrust forteller at de stadig ser eksempler på hundeeiere som ikke holder seg innenfor regelverket.

– Hunder blir solgt uten kjøpsavtale eller uten stamtavle. Det blir sagt at en hund er av ren rase, men så viser det seg at den ikke er det likevel. Heldigvis så er de aller fleste flinke og ordentlige oppdrettere som driver seriøst, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Mayiu med valper

Mayiu fikk valper i 2012. Se privat video her.

Håper å hjelpe andre

Øvrebø sier at hun forteller historien sin for å advare andre.

– Sjekk opp alt du kan rundt oppdrettere. Og når du har sjekket; sjekk en gang til. Det er så mye masseprodusering og dårlig behandling av dyr der ute. Så hvis du skal kjøpe hund, så bør du se alle papirer, møte hundens foreldre og kanskje til og med dra på et overraskelsesbesøk der hunden bor for å se hvordan dyra har det.

Hun håper anmeldelsen fører til at kenneleieren blir fradømt retten til å drive dyrehold.

– Jeg blir helt dårlig når jeg tenker på at vedkommende kan gjøre dette mot flere dyr. Jeg vil at alle skal vite om dette, slik at de ikke bruker denne kennelen, sier hun.

Hun forteller at kenneleieren spurte om hunden var forsikret.

– Da jeg sa at hun selvfølgelig var det, så sa hun at jeg bare kunne kjøpe meg en ny hund for forsikringspengene. At det går an å si noe sånt. Det er det verste jeg har hørt. Mayiu var bestevennen min. Det var jenta mi, sier 19-åringen.