NRK Meny
Normal

– Flere tusen mennesker vil bli berørt

Det kan ta måneder før Fylkesvei 45 er reparert. Veien fikk store skader etter steinras lille julaften.

Ras ved Eidsborg på fylkesvei 45

Tidlig morgen 23. desember gikk det et ras på Eidsborgvegen i Tokke kommune. Store deler av vegen hadde rast ut i juvet, og vegen ble umiddelbart stengt.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Opprydningen etter steinraset på Eidsborgvegen på Fylkesvei 45 i Telemark kan ta måneder å reparere.

– Hele Tokke, altså flere tusen mennesker vi bli berørt, når det gjelder dagpendling vil sikkert 100–150 stykker som pendler hver vei merke dette, sier Jarand Felland, ordfører i Tokke.

Veien blir mye brukt av skolebarn, men er også den raskeste veien til sykehuset etter at sykehuset på Rjukan ble lagt ned.

– Når denne vegen er stengt, så medfører jo det at man får en 20–30 minutter lenger reisetid til sykehuset. Reisetida fra Tokke kommune er allerede to timer, så det er dramatisk for oss, sier ordføreren.

Akutt situasjon

Arbeidet som nå skal gjøres er omfattende. Det skal bores i fjell og så støpes.

– Sannsynligvis så tar det noe tid, men dette anser vi som en akutt situasjon, og vi må få veien i stand så fort som mulig slik at man ikke bruker de normale anbudsprosedyrene som vegvesenet har, men at man tar er ekspressvariant slik at vi får det raskt ut til entreprenører, sier ordføreren.

– Er det ikke regler for sånt?

– Når det gjelder planlagt arbeid så må de følge anbudsregler og så videre, men her er det ras slik at da må jo vegen åpnes så fort som mulig, og da er det nødprosedyrer som gjelder, forklarer ordføreren.

– Vanskelig å anslå

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Kjell Solheim, sier det er vanskelig å anslå hvor lang tid arbeidet med veien vil ta.

– Det er nesten umulig å si, for vi vet ikke omfanget av tiltakene og hvilke tiltak som må til, men det kan absolutt ta noen måneder, sier han.

Han forstår likevel ordførerens bekymring og ønske om fortgang.

– Uansett så vil vi jobbe så fort vi kan, sier han.

Raste på samme sted i fjor

På det samme strekningen gikk det steinras også i fjor, og vegen ble da satt i stand og sikret, men Solheim vil ikke spekulerer i om for dårlig reparasjonsarbeid var årsaken til raset.

– Det blir litt gjetninger, hva som var godt nok. Det vi gjorde den gangen var etter anbefaling ansett som tilstrekkelig. Det kan ha skjedd mye etter den tid. Det som er umulig å si er hva som har rast per i dag, sier Kjell Solheim i Statens vegvesen.

– Hva kan dere gjøre bedre denne gangen?

– Nå er det jo i hvert fall tydelig at muren har rast ut, og helt opplagt så må vi bygge opp en ny mur, en ny betongkonskonstruksjon, sier Solheim.

 • Råkøyrde i 60-sone

  UP stoppa ein bil på E18 i Bamble i natt. Sjåføren frå Kragerø køyrde i 103 km/t i 60-sona. UP mistenker òg at sjåføren køyrde i hasjrus. Det vart teke blodprøve av mannen, og han mista lappen på staden.

 • Politifolk måtte hoppe til siden

  Politiet måtte hoppe til siden for å ikke bli påkjørt da de forsøkte å stanse en bil i høy fart i Bamble i Telemark i natt. Noe senere fikk de stanset bilen med en 22-åring. Han mistenkes for kjøring i narkotikarus, og har heller ikke førerkort.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55