Hopp til innhold

– Fester bort studielånet

Denne uken vil studenter over hele landet motta18.000 kroner i studielån. Men ikke alle studenter betaler husleie og kjøper skolepensum for disse pengene. For noen er fest og moro den største utgiftsposten.

Daniel Gulseth

Daniel Gulseth kjøper inn obligatorisk proviant til kveldens festligheter, øl og frossenpizza.

Foto: Heidi Østhus Erikssen / NRK

For mange studenter handler studiestart om mye annet enn forelesninger og ny kunnskap. Fadderuken har blitt en attraksjon ved de fleste studiesteder i Norge. Under fadderuken skal studentene få nye venner, gjøre pinlige ting og ikke minst drikke alkohol.

Daniel Gulseth (22) studerer eiendomsmegling ved Høgskolen i Telemark.

– Det går mye penger til fest og moro ved studiestart. Det skjer mye spennende som man ikke vil gå glipp av. Konserter, vinkvelder og temafester er ikke billig, så det koster å være sosial, sier 22-åringen til NRK.no.

Dyr affære

Øl og frossenpizza

Obligatorisk proviant under fadderuken.

Foto: Heidi Østhus Erikssen / NRK

Gulseth tror at dette er en velkjent problemstilling for studenter flest. Likevel presiserer han at det første han gjorde når studielånet kom inn på kontoen var å betale husleie og regninger.

– Så jeg er først fornuftig, så ganske ufornuftig. Men mange er mye verre enn meg, sier han.

Banksjef i Postbanken Telemark, Jan Johanessen tror mange studenter disponerer studielånet dårlig.

– Det er klart at det er mange fristelser for studenter som kommer til nye steder og mange bruker penger uten å tenke seg om, sier Johanessen.

Stort forbedringspotensiale

Han har noen klare råd til studenter som sliter med økonomien;

– Sett av 20 minutter hver måned og sett opp et budsjett, så får man en oversikt over de utgiftene man faktisk har. Det er viktig for å få et bevisst forhold til egen økonomi, og her tror jeg de fleste studenter har et stort forbedringspotensiale.

Matbutikkene i Bø i Telemark tjener gode penger ved studiestart, ikke minst under fadderuken. Flere butikker bekrefter at ølsalget er betydelig høyere de siste ukene i august i forhold til resten av året.

– De er fornuftige

Leder i studentorganisasjonen Anne Karine Nymoen tror derimot de fleste studenter er fornuftige når det gjelder disponering av studielånet.

– Mitt inntrykk er at studenter flest bruker studielånet til det det skal brukes til, nemlig livsopphold. Den aller største utgiftsposten studenter har hele året er bolig, men i begynnelsen av semesteret kommer en hel rekke tilleggsutgifter som pensum og diverse skolemateriale, sier Nymoen.

Hun mener at det er helt naturlig at studenter bruker penger på å være sosiale i starten av semesteret.

– Det er viktig å komme godt inn i studiemiljøet. Å være sosial og å komme i kontakt med folk som er i samme livssituasjon er en viktig del av det å være student, sier hun.

Økt ølsalg

Butikkmedarbeider ved Coop Prix i Bø, Alfhild Haugdal, har jobbet i butikken i over 30 år og kjenner godt til studentenes vaner.

– Men jeg synes de kjøper litt mye øl nå under fadderuken, sier hun.

Også andre steder i landet merker butikkene en økning i ølsalget ved studiestart. Kiwibutikken i Volda, Møre og Romsdal ligger like ved Høgskolen i Volda og merker en kraftig økning ved studiestart hvert år.

– Ølsalget øker betydelig i denne perioden hvert eneste år. Så nå er det full fart her, sier butikkmedarbeider ved Kiwi Volda, Espen Resik.