NRK Meny
Normal

– Et veldig tidlig vårtegn

Siden februar har grågåsa ankommet Jomfruland. – Dette er uvanlig tidlig for disse trekkfuglene. Det er snart 500 stykker her, sier ornitolog Ola Nordstein. Også andre fuglearter har kommet rekordtidlig i år.

Grågåsa på Jomfruland
Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Vi skriver midten av mars, men våren har allerede gjort sitt inntog enkelte steder i landet. På Jomfruland utenfor Kragerø kom våren rekordtidlig i år. Allerede i februar kom de første trekkfuglene.

Ornitolog Ola Nordstein

Ornitolog Ola Nordstein.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Dette er et veldig tidlig vårtegn. Grågåsa kom for over en måned siden. Det er veldig tidlig, sier Ola Nordstein.

Nordstein er ornitolog på Jomfruland. Han mener den milde vinteren har mye av skylda for at trekkfuglene har kommet tidlig.

Tjeld og gravand

– Mange fugler kommer tidligere i år enn i fjor, forteller ornitologen.

Trekkfuglene kom tidlig i år

Trekkfuglene kom tidlig i år.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Nordstein peker mot fjæra. Nær vannkanten sitter både tjeld og gravand.

– Disse kom for 1–2 uker siden. Det har også kommet en del sanglerke, sier han.

Norstein observerer mange av trekkfuglene, som flyr forbi.

– Mange trekker rett forbi Jomfruland og drar innover Telemark og videre oppover på Østlandet, sier Norstein og legger til.

– Her er det veldig tidlig vår, nå er blåveisen rett rundt hjørnet også.

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.