Hopp til innhold

– En tragedie å miste barnet sitt

40 mennesker har fått krisehjelp etter båtulykken i Kragerø. De pårørende setter pris på at de savnede er funnet.

Kåre Preben Hegland

Ordfører i Kragerø kommune Kåre Preben Hegland har hatt en hektisk og utfordrende helg. Han mener imidlertid at samarbeidet mellom nødetatene og kriseteamet har fungert godt.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Det har vært en tung og krevende helg for alle i Kragerø kommune. Søndag formiddag ble det kjent at to mennesker har mistet livet i den tragiske båtulykken i Kragerøs skjærgård, en mann er fortsatt livstruende skadet.

– De siste har vært tunge for meg, som for alle andre. Nå er det veldig mange som har det veldig vondt. Vår jobb som kommune og kriseteam er jo å bidra til at vi kan komme gjennom en så tung periode, sier ordfører Kåre Preben Hegland.

Les også:

Fra ferieidyll til mareritt

Fredag kveld var fortsatt sommersolen dominerende i det turistifiserte Kragerø, men alt ble snudd fullstendig på hodet noen skjebnesvangre minutter natt til lørdag.

– Man kan aldri være forberedt på noe sånt, men vi trener jo året rundt sammen med alle redningsetater. Men selve aksjonen har så vidt jeg kjenner til fungert godt, sier ordføreren.

Han sier at de siste dagene har vekket sterke reaksjoner hos alle som har arbeidet med ulykken.

– Det får mange til å stoppe opp og tenke på hvor skjørt livet egentlig er. Hvor kort avstand det er fra en ferieidyll til en tragedie og mareritt. Og vi ser at sjøen, som er en fantastisk plass, er noe må vi ha stor respekt for, sier ordføreren.

Rune Torp Olsen

Rune Torp Olsen har ledet kriseteamet i Kragerø de siste dagene. Kriseteamet har bistått 40 mennesker, mange av dem går fortsatt krevende dager i møte.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

40 har fått krisehjelp

Kriseteamet i kommunen ble tilkalt klokken 05.19 lørdag morgen, cirka to timer etter at den skjebnesvangre ulykken inntraff. Flesteparten av de pårørende reiste inn til Kragerø samme morgen.

– Vi har tatt oss av 40 personer de siste to dagene. Omtrent halvparten er venner av de involverte, den andre halvparten er familie, i tillegg til de som opplevde ulykken selv, sier Rune Torp Olsen, som har ledet kriseteamet de siste dagene.

– De pårørende er fortsatt i sjokk, men alle er glade for at redningsetatene har gjort sine funn, og for at vi har fått dem opp av sjøen. Nå kan de gå videre til neste fase i sorgarbeidet.

Redningsulykke

Søkearbeidet i Kragerøs skjærgård ble avsluttet søndag formiddag, etter at de to savnede ble funnet omkommet i sjøen.

Foto: Anita Moland / NRK

Krevende tider i vente

Teamlederen innser samtidig at det på ingen måte er slutt på de krevende tidene som venter for alle som er berørt av ulykken.

– Det er en tragedie og en kjempekrise å miste barnet sitt, alle tenker sitt da, sier han stille.

Nå blir ansvaret formelt overlatt til fastlegene og de lokalet helsevesenet for den enkelte, men Olsen presiserer at kriseteamet er til disposisjon så lenge de pårørende har behov for det.

Alle kjenner alle

Lokale Kragerø-beboere bekrefter at ulykken har forandret stemningen i sommerbyen totalt.

– Man merker det på kroppen, for i Kragerø så kjenner alle hverandre.
I går kveld hadde vi besøk av de nærmeste pårørende til dem som ble rammet av båtulykken, og man ser det på alle menneskene rundt. Spesielt siden det var Kragerø-folk involvert her, sier servitør Iben Ørnes.

En annen innbygger, Anne Grete Karlsen, merker det samme.

– Det er tragisk, og hele byen blir påvirket. Samtidig er det rart det ikke har skjedd før, med all båttrafikken og med så mange som kjører altfor fort.

Hun sier at mange føler behov for å se ulykkesstedet med egne øyne.

– Alle kommer hit til havnen og ser tankefullt utover der hvor ulykken skjedde. I disse dager er vi alle medmennesker.

Anne Grete Karlsen

Anne Grete Karlsen sier hele Kragerø er påvirket av ulykken. Hun mener at det bare var et tidsspørsmål før noe ville skje, med all den intense og hissige båttrafikken.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK