Hopp til innhold

– En god stol betyr alt

SKIEN (NRK): Tatyana Strenalyuk var knappe 25 uker på vei da hun ble lagt inn med svangerskapsforgiftning. Ti dager senere kom sønnen til verden med keisersnitt.

Bare en stol

KENGURUMETODEN: På nyfødt intensiv er ikke lenestoler en luksus, det er nødvendig behandlingsutstyr. Tatyana Strenalyuk sitter med sønnen på brystet flere timer hver dag.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

– Alt skjedde veldig fort. Det er en stressende situasjon å få barn for tidlig, sier hun og fortsetter:

– Ekstremt premature barn ser ikke ut som barn som er født til termin. De er ikke så runde og «ferdige» som andre nyfødte. De ser annerledes ut, og det er vanskelig å forberede seg på.

For Tatyana Strenalyuk og Gunnar Skjervold ble kengurumetoden viktig for å bli kjent med sønnen.

– Den hjelper deg å skjønne at det faktisk er ditt barn. Du kjenner det på kroppen og i hver muskel at det er en del av deg. Det er ditt barn, sier den nybakte moren.

Bare en stol

Til nå er det samlet inn nesten 400.000 kroner gjennom «Bare en stol»-kampanjen. Fortsatt gjenstår det 46 stoler før behovet er dekket i hele landet.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Kengurumetoden

Kengurumetoden brukes på premature barn verden over. Sykepleier Henriette Borchgrevink-Vigeland forteller at barnet tas ut av kuvøsen og legges hud mot hud på brystet til en av foreldrene. Slik sitter de i flere timer av gangen.

Bare en stol

Sykepleier Astrid Borchgrevink-Vigeland sier smerte og stress reduseres hos premature når de får ligge tett inntil foreldrene.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Den nære kontakten bidrar til å stabilisere barnet. Smerte og stress reduseres, noe som er veldig viktig for den mentale utviklingen.

Det er også godt for foreldrene å kunne være der for barnet sitt, i stedet for å se inn i en kuvøse.

– Vi kan si at nå puster barnet roligere og er mer stabilt fordi det ligger hos deg. Det er veldig godt for foreldrenes selvtillit, sier sykepleieren.

De siste fire månedene har de nybakte foreldrene tilbrakt flere hundre timer med sønnen på brystet. Da er det viktig å sitte godt.

På sykehuset i Skien har de akkurat kjøpt inn nye, gode lenestoler. Slik er det ikke overalt.

Bare en stol

Bare en stol

Carina Juliussen startet kampanjen «Bare en stol» etter å ha sett hvordan sykepleierne på Ullevaal måtte løpe rundt på jakt etter ledige lenestoler.

Foto: Privat

25. april 2016 fødte Carina Juliussen datteren Thea i svangerskapsuke 27. Hun la fort merke til at sykepleierne på Ullevaal måtte løpe rundt på jakt etter ledige lenestoler for at prematur-foreldrene skulle få sitte i «kenguru-tid».

I desember startet hun kampanjen «Bare en stol», der målet er å skaffe nok stoler til alle landets intensivavdelinger for nyfødte.

– Jeg var ute og handlet julegaver. Det klarte jeg ikke. Jeg tenkte bare at nå nærmer jula seg og det er pårørende som ikke får sitte på nyfødt intensiv i jula fordi det mangler stoler, sier hun.

Bare en stol

25. april 2016 fødte Carina Juliussen datteren Thea i svangerskapsuke 27.

Foto: Privat

Juliussen la ut en annonse på Finn i håp om at noen ville hjelpe henne med å kjøpe en eller to stoler. Dagen etter våknet hun til 80 ubesvarte anrop.

– Jeg tenkte at dette må jeg bare ta tak i.

Til nå er det samlet inn nesten 400.000 kroner. Fortsatt gjenstår det 46 stoler før behovet er dekket i hele landet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark