NRK Meny
Normal

Skianleggene setter rekorder

– Påsken har vært helt fantastisk! Det er tidenes påske, hevder aktører ved flere av landets store skidestinasjoner.

Påske i Rauland

Det har vært strålende solskinn og flotte skiforhold i fjellet mange steder denne påsken. Her fra Rauland i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Strålende sol, ski, Kvikklunsj, appelsiner, varm sjokolade og ikke minst gode skiforhold er ingredienser mange forbinder med påsken. Og skal vi tro skisenter-bransjen har mange fått oppleve nettopp dette.

– Påsken har vært helt fantastisk. Det har vært tidenes påske, både i Rauland og mange andre steder i landet. Det vet vi fordi vi har gode tall på antall heisturer, omsetning og totalt antall gjester både i anleggene våre og i Rauland generelt, sier Stein Birger Johnsen, daglig leder i Rauland skisenter og styremedlem i Alpinanleggenes landsforening.

Han er ikke alene om å smile fra øre til øre denne påsken. I Trysil, Hafjell og Kvitefjell er det også godt besøk. Samtlige av vinterdestinasjonene melder om fulle hytter og hoteller, både denne uken og neste uke, skriver E24.no.

I Hafjells skianlegg er den forrige rekorden 8.600 besøkende, og ble satt forrige påske. Langfredag tok hele 9.700 turen innom skibakkene, basert på antall solgte heiskort.

Økte 20 prosent

Omsetningsøkningen i skianleggene er omlag 20 prosent fra påsken i fjor, som også var en god påske.

– Det skyldes nok at vi har en tidlig påske, og været har vært med oss i år, sier Johnsen.

Selv med overskya vær er det lang kø i skiheisen

Til tross for overskya vær er det lange køer i skiheisene på Rauland skisenter.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det har vært varierende vær i Telemark i påsken. Påskeaften er det overskya og sola glimrer med sitt fravær. Men det er også godt for næringslivet.

– For oss med kassa-apparater, det vil si skisenter og butikker er dette bra. I dag er det ikke så hyggelig å sitte ute i skiløypa. Da er det bedre inne i en varmestue. Dette tjener vi også på.

Fullt i fjellet

Besøkende i Rauland kommer fra Telemark, Vestfold- og Oslo-området. Mange leier seg hytter og ifølge Johnsen er det stappfullt i fjellet.

– I praksis er det nesten 100 prosent belegg på uleiehyttene i siste del av påsken her hos oss i Rauland, forteller Johnsen.

Påskestemning på Mogen turisthytte

Påskestemning på Mogen turisthytte

Foto: Jon Atle Holmberg / Telemark turistforening

Daglig leder i Telemark turistforening, Jon Atle Holmberg er på Mogen turisthytte i Vinje. Han skildrer en fin fjellpåske med god stemning og mange glade mennesker.

Jon Atle Holmberg

Jon Atle Holmberg, daglig leder i Telemark turistforening sier at folk koser seg på fjellet i påska. Her er Holmbergs egen fjellfie.

Foto: privat

– Folk koser seg på fjellet. Spesielt på Kalhovd har det vært veldig fullt. Langfredag var det 57 stykker til middag. Det gikk rykter om at folk satt nedover i liene som på et lite fugleberg i sola, ler Holmberg.

Skiforholdene har variert fra relativt hardt føre i starten av påska til nysnø og særdeles godt skiføre, skal vi tro Turistforeningen.

Gaustatoppen er også godt besøkt og der går vaffeljernet varmt.

– De sliter med å få skyvd ut nok vafler til folk som kommer opp. Det er mye folk som både går på ski og tar Gaustabanen i disse dager.