NRK Meny
Normal

– Vi gjorde så godt vi kunne

Politiet i Telemark brukte tre kvarter på utrykningen til Bø etter nødmeldingen fra den 26 år gamle kvinnen som ble funnet drept i en hytte i Notodden. – Det er situasjonen i Telemark, sier politimesteren.

Rita Kilvær

Politimester Rita Kilvær sier den detaljerte loggen gir et visst bilde av politiets beredskap, evne og hva som kan forventes.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Politiet i Telemark offentliggjorde onsdag en detaljert logg som viste en oversikt over hva politiet visste og gjorde i forbindelse med kidnappingen og drapet på en 26 år gammel kvinne.

Loggen viser at nærmeste patrulje var i Hjartdal kommune, og at det tok tre kvarter fra politiet fikk meldingen, til de var på stedet som kunne knyttes til hendelsen.

– Dette er situasjonen i Telemark. Det er det antallet patruljer vi har til rådighet. Vi gjorde så godt vi kunne innenfor de rammene vi har, sier politimester Rita Kilvær til NRK.no.

– Utarbeider oversikt over rutevalg

– Er du fornøyd med at det kan ta opptil tre kvarter i livstruende situasjoner?

– Jeg skulle gjerne sett at vi i vårt politidistrikt, som en rekke andre som har store arealer, hadde mulighet til å være raskere på plass. Samtidig så er det viktig å huske på dette var et sted hvor bilen ikke befant seg lenge, slik at om man hadde kommet noe før, så hadde ikke det endret situasjonen, sier Kilvær.

Hun sier at politiet nå er i ferd med å utarbeide en oversikt over hvilke rutevalg patruljene som rykket ut tok, og sier det er for tidlig å si om en patrulje har kjørt forbi bilen til siktede og åstedet på Reskjemheia uten å være klar over det.

– Det henger sammen med etterforskningen av hvilke grep og hvilke valg gjerningsmannen tok, sier Kilvær.

Artikkelen fortsetter under bildet.

26 år gammel kvinne funnet drept på Grønkjær

Politiet tror den 26 år gamle kvinnen ble drept på denne hytta ved Reskjemvannet mellom Notodden og Bø i Telemark.

Foto: Radio P5 Telemark

Kontaktet andre politidistrikt

Ifølge den offentliggjorte loggen ble Søndre Buskerud politidistrikt kontaktet med utfyllende opplysninger første gang klokken 10.42.

Kilvær sier det er litt tidlig å helt nøyaktig vurdere de ulike opplysningene i loggen.

– Men ut fra det som vi så langt har så er det den første kontakt vi har opp mot Søndre Buskerud, sier Kilvær.

– Burde man ikke ha vært i kontakt med Buskerud på et tidligere tidspunkt når man vet hvor raskt der er å kjøre over til Kongsberg og eventuelt sette opp sperringer der?

– Jeg tenker at det er viktig nå for oss å få bearbeide den informasjonen, og de helt konkrete vurderingene av hva man burde ha gjort og ikke gjort. Det er litt tidlig å gå inn i. Det viktigste for oss nå var å gi pårørende først, og deretter offentligheten tilgang til hva som faktisk skjedde. Så trenger vi noe tid på den biten som gjelder å vurdere hva som var gode eller dårlige valg, sier Kilvær.

Ifølge opplysninger som Søndre Buskerud politidistrikt har oversendt politiet i Telemark, ble alle patruljer varslet om å holde utkikk etter siktedes bil. Det ble også holdt utkikk ved aktuelle veistrekninger, og foretatt undersøkelser på kjente adresser.

Sen varsling av pressen

Sjak Haaheim

Advokat Sjak Haaheim.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Bistandsadvokat Sjak Haaheim har i et intervju med NRK stilt spørsmål på vegne av de pårørende om hvorfor politiet brukte lang tid på å varsle pressen om bortføringen.

Kilvær sier ut fra alt som skjedde på operasjonssentralen den dagen, så gjorde man det så raskt som man mente var mulig.

– Det som skjer når det kommer en så akutt hendelse er at vi har første blikk mot hva vi kan gjøre der og da for å redde denne personen ut av situasjonen vedkommende er i. Neste skritt er å vurdere på hvilken måte publikum kan være til hjelp.

– Mener du det var en riktig vurdering?

– Igjen så vil jeg gjerne bruke noe mer tid på vurderingen. Nå har vi lagt frem fakta og vist åpenhet knyttet til det.

– Dette er fakta

Kilvær sier den detaljerte loggen gir et visst bilde av politiets beredskap, evne og hva som kan forventes.

– Noen sier ut fra denne situasjonen så er det dårlig. Hva sier du til en slik kritikk?

– Jeg tenker igjen at dette er fakta. Det er slik Telemark politidistrikt er rustet, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal by på den informasjonen til publikum, sier Kilvær.

– Tiden vil vise hvordan tryggheten oppleves

– Tror du publikum føler seg trygge når de får høre dette?

– Det vil tiden vise hvordan tryggheten oppleves i Telemark politidistrikt.

– Denne hendelsen viser vel at sikkerheten ikke er god nok?

– Igjen så tenker jeg at det er konklusjoner som andre får ta. Det jeg vet er at vi hver dag gjør vårt beste for å utnytte ressursene vi har. Vi har tatt alle de grepene vi kan. Vi gjør vårt beste for publikum i Telemark, med mange flinke folk som står på, sier Kilvær.

– Helt uakseptabelt

Per Sandberg

Leder av Stortingets justiskomite, Per Sandberg.

Foto: NRK

Leder av Stortingets justiskomite, Per Sandberg (Frp) er kritisk til at utrykningen tok så lang tid, og mener løsningen ligger hos politikerne.

– For det første er det helt uakseptabelt. Samtidig er dette en ny sak som bekrefter at vekslende regjeringer over tid ikke har lagt til grunn nok ressurser og beredskap i forhold til å få ned responstiden. Nå må vi ta det på alvor og raskest mulig få på plass både nok personell, styrke beredskapen, få mer og bedre utstyr til politiet, sier Sandberg til NRK.no.

Sandberg tror ikke løsningen ligger i å få en lovfestet responstid for politiet.

– Feil fokus

– Jeg synes ikke vi skal ha fokus på tiden. Hvis vi får på plass det Stortinget har vært enige i nå i snart sju år, om å bygge opp større ressurser innenfor politiet, får en politidekning på to operative betjenter per tusen innbyggere, at politiet får moderne utstyr, nytt kommunikasjonsutstyr, får på plass flere politiposter og patruljer, da vil også responstiden gå ned, sier Sandberg.

Han mener det blir feil å ha fokus på responstiden alene.

– Da dreier man fokuset bort fra det det dreier seg om, altså større og bedre ressurser og mer tilgjengelig politi, sier Sandberg.

 • Her kan du se Østafjells 20.55

  Østafjells 20:55
 • Vogntog sperrer Valebøvegen

  Politiet ber bilister som kjører Valebøvegen være obs på et vogntog som sperrer veien. Det var i 17.30-tiden at vogntoget satte seg fast på Fylkesvei 44 – Valebøvegen – ved Bø.

 • Her kan du se Østafjells 18.50

  Østafjells 18:50
 • UP: Fleire fartskontrollar

  Utrykkingspolitiet vil auke talet på fartskontrollar. Det seier UP-sjef Runar Karlsen. For høg fart er framleis den viktigaste grunnen til alvorlege trafikkulukker, og UP-sjefen trur at fleire kontrollar vil heve terskelen for å bryte fartsgrensene.

  Runar Karlsen
  Foto: Vegard B. Lien / NRK