NRK Meny
Normal

– Det verste orgelet er i den eldste kirken

SANNIDAL (NRK): For en uke siden ble orgelet i Sannidal kirke reparert, men hvor lenge det holder er organisten i kirken Robert Czyz usikker på.

Robert Czyz

Organist i Sannidal kirke, Robert Czyz, er ikke fornøyd med orgelet som står i kirken fra 1771.

Foto: NRK/Tellef Dahll

Lyden av et kirkeorgel som spiller rene toner, fyller Sannidal Kirke i Kragerø, det ble nemlig reparert i forrige uke. Men hvor lenge det holder, det er organist Robert Czyz usikker på.

– Det er dårlig kvalitet på dette orgelet. Det er bygd på femtitallet, som sies å være den verste tiden med tanke på orgelbygging. Det mange ting som svikter hele tiden. Selv om det var en reparatør her forrige uke, så kan hva som helst skje, når som helst.

Han mener orgelet er det verste i kommunen. – Det er vanskelig å si sikkert, men det kan kollapse etter ett eller to år, og da må det ha en grundig oppussing igjen.

Czyz kjenner orgelet ut og inn, han vet hvordan de skal håndtere de ulike problemene som kommet de siste seksti årene.

– Ikke verdt å reparere

Kirken har dårlig råd, og orgler koster mye penger. Spørsmålet er om det er verdt å reparere 50-talls orgelet i Sannidal.

– Det svikter veldig ofte, og det er mange ting som henger seg. Pipene ligger lavt ved gulvet, og det kan være en dags arbeid for å reparere noe som ville tatt fem minutter i et annet orgel. Verdien på orgelet gjør at det ikke er verdt å bruke mye penger på.

Sjekk ut Norges største orgel

Det nye pipeorgelet er i verdensklasse

Vil bygge opp gammelt orgel

Robert Czyz

Under kirketårnet ligger det et gammelt orgelskrog og et par piper som stammer fra orgelet som stod i kirken før dagens orgel ble installert.

Foto: NRK/Tellef Dahll

I kirketårnet gjemmer det seg gamle hemmeligheter. Rett under klokkene ligger det rester av et orgelet som stod i kirken før Norsk orgelharmoniumfabrikk installerte deres orgel i 1952.

Czyz håper at den gamle kirken kan få det orgelet det fortjener, og kanskje ligger deler av løsningen allerede i kirketårnet.

– Orgelbyggeren som var her for å reparere orgelet tipset meg om at det lå noen gamle piper i Porsgrunn av samme type som de som ligger her. Det ligger også noen i Østfold. Så vi kunne kanskje samla inn gamle rester og fått bygd et gammelt, men nytt orgel her i Sannidal kirke.

– Det kan koste rundt en million kroner, så det er bare å samle penger, før jeg blir pensjonist, ler Czyz.