NRK Meny
Normal

– Bombetrussel var en kjærlighetserklæring

– Jeg ville utnytte Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival til å slippe «bomba» mi – at jeg i en alder av 38 år kom ut av skapet som homofil.

Trusselvideo

I videoene på Youtube er mannen fullt gjenkjennelig.

Foto: Faksimile

Det sier porsgrunnsmannen som for tre uker siden ble arrestert av politiet fordi han hadde publisert på Youtube det politiet oppfatter som en trusselvideo.

38-åringen står nå fram og forteller sin versjon av det som skjedde da han ble arrestert og skapte store medieoppslag i midten av juni. Han mener sjøl at han ble arrestert og varetektsfengslet som resultat av en misforståelse og oversettertabbe hos politiet.

Har lagt ut 270 videoer

Mannen har de siste fire månedene lagt ut mer enn 270 videoer på nettstedet Youtube. Her forteller han om seg selv og tankene sine under forskjellige navn. I noen av videoene erklærer han krig mot USA og det han kaller den meksikanske mafiaen.

Videoen som fikk politiet til å reagere het «I will detonate my fertilizing Bomb in the heart of Norway, Porsgrunn».

I et intervju med NRK.no, sier mannen at det engelske ordet fertilizing bomb i videoen, som nå er fjernet fra Youtube, er oversatt feil.

– Fertilization bomb betyr gjødselbombe, fertilizing bomb betyr fruktbarhetsøkende bombe. Og i videoen snakker jeg om blomster, reiser og viktigheten av å oppleve andre kulturer. Dette visste politiet og tingretten. Likevel ble jeg varetektsfengslet i to uker, sier mannen som mener han har blitt urettmessig forfulgt bare fordi han står fram som homofil.

Blakk og arbeidsløs

38-åringen er etnisk norsk og har vokst opp i Nord-Norge. Han ble sendt tilbake til Norge fra USA for en drøy måned siden, fordi han oppholdt seg ulovlig i landet.

I en annen Youtube-video hevder han at han ble innesperret 84 dager i en amerikansk konsentrasjonsleir for ulovlige innvandrere. Her satt han inne sammen med blant annet illegale meksikanske immigranter.

Nå lever han som blakk og arbeidssøkende i Porsgrunn

– Politiet har tatt jakka mi, og mobiltelefonen. Også er jeg utestengt fra Youtube. Jeg får ikke lov til å gå inn og endre på videoene mine. Nå jobber jeg med en ny video for å forklare meg. Den vil jeg prøve å få publisert med hjelp av en kamerat som fortsatt har adgang til Youtube.

Krever erstatning

38-åringen vil nå kreve erstatning fra Staten fordi han mener at han urettmessig satt varetektsfengslet i Kragerø i to uker.

– Politiet mener jeg har skremt Norges befolkning, og for det risikerer jeg nå minimum seks måneders fengsel. Men jeg har ikke skremt noen. Det er ikke spor av vold i videoen. Jeg ville bare stå fram som homoseksuell, sier porsgrunnsmannen.

– Men i noen av videoene dine truer du med å drepe president Barack Obama og erklærer krig mot USA. Dette er da voldelige uttalelser?

– Dette må sees på som et uttrykk for min frustrasjon over lovverket i USA og behandlingen av min meksikanske kjæreste som nå skal kastes ut, til tross for at han har bodd i California hele livet. Og enhver med gangsyn må forstå at en enslig, arbeidssøkende mann på gata i Porsgrunn ikke kan gå til krig mot et land som USA.

Vurderer materialet

Knut Kolloen

Knut Kolloen sier politiet fortsatt etterforsker saken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

38-åringen må fortsatt melde seg for politiet i Telemark tre ganger i uka. Noe han sjøl reagerer på.

– Det koster meg 250 kroner i busspenger hver gang for å komme til politihuset.

Konstituert visepolitimester i Telemark, Knut Kolloen, sier at politiet fortsatt ikke er ferdig med etterforskningen i saken.

– Vi jobber nå med å skaffe oss oversikt over hva han har lagt ut. Og hva som er bakgrunnen hans for dette. I forbindelse med etterforskningen er det også naturlig å få foretatt en vurdering av hans psykiske helse. Så vil vi ende opp med en vurdering av om mannen skal straffeforfølges videre, sier Kolloen til Nrk.no.