NRK Meny
Normal

– Det som skjer ved Sykehuset Telemark er uakseptabelt

STORTINGET (NRK): Det som skjer ved Sykehuset Telemark er uakseptabelt, sier Sps helsepolitiske talsperson, Kjersti Toppe, etter nyhetene om pasientdød ved overfylte avdelinger.

Kjersti Toppe

Kjersti Toppe er Senterpartiets talsperson i helsesaker. Hun er ikke fornøyd med situasjonen ved Sykehuset Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

For kapasiteten ved sykehusene i Skien og på Notodden er ikke økt, slik den skulle vært. Toppe mener utviklingsplanen ikke er fulgt etter at sykehusene på Rjukan og i Kragerø ble lagt ned.

Vil spørre Høie

– Jeg mener dette er veldig alvorlig. Jeg vil spørre helseminister Bent Høie (H) om dette, for det var han som godkjente utviklingsplanen til syvende og sist. Og når vi ser hvordan utviklingen har vært, er jeg veldig bekymret for pasientsikkerheten for pasienter i hele Telemark, sier Toppe.

Hennes uttalelse kommer i forbindelse med NRKs nyhet om at minst to pasienter har dødd på avdelinger med sprengt kapasitet ved Sykehuset Telemark. Heller ikke fylkeslege Steinar Aase i Telemark er sikker på at pasienter får forsvarlig helsehjelp, og før dødsfallene varslet leger om uholdbare tilstander og sprengt kapasitet ved sykehuset.

– Skulle hatt større kapasitet

Toppe setter den sprengte kapasiteten i sammenheng med at regjeringen vedtok å legge ned sengeposter ved sykehusene i Kragerø og på Rjukan.

At kapasiteten dermed ikke er større i Skien, er ikke i tråd med den utviklingsplanen som lå til grunn da statsråden godkjente vedtaket, mener Toppe.

– Da utviklingsplanen ble vedtatt ble det bedyret at dette ikke hadde noe med økonomi å gjøre – kun kvalitet. Og når man da ser at pasienttilbudet totalt sett blir forverret, så kan en ikke godta at man har vedtatt en utviklingsplan der man bruker kvalitet som argument, og så bruker økonomi som argument for ikke å følge den opp. Det kan vi ikke finne oss i, sier Toppe.

– Det som skjer ved Sykehuset Telemark er uakseptabelt.

Sykehusdirektør Bess Frøyshov ved Sykehuset Telemark sier til NRK at sykehuset øker antall senger på avdelingene der det er høyt trykk, og tror ikke at de to ulykkene som førte til dødsfallene som NRK omtalte i går, nødvendigvis har sammenheng med sprengt kapasitet.

 • Avhøres i formiddag

  Mannen som ble pågrepet av politiet med en hagle i går kveld blir avhørt av politiet i dag. Mannen i 30 åra var uønsket i boligen der han befant seg og de som var i huset ringte politiet. Da politiet kom frem til Heistad var mannen bevæpnet.

 • Løse hester på veien

  Politiet ber folk kjøre forsiktig etter at det er observert 10 løse hester på riksvei 36 ved Helgen. Politiet fikk melding om hestene like før halv ni og forsøker å finne eieren.

 • Til sykehus etter ulykke

  En ung mann fra Vinje er kjørt til sykehus etter en trafikkulykke på E134 mellom Morgedal og Mostøyl. Mannen fortalte politiet at det kom et dyr ut i veien og at han måtte kjøre unna. Politiet tviler på mannens forklaring og har tatt førerkortet.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.