NRK Meny
Normal

– Det hjelper ikke å ha flotte attraksjoner hvis ingen vet om dem

Reiselivsnæringen i Telemark deler bekymringen til ordførere og rådmenn som frykter negative konsekvenser hvis regjeringen kutter i markedsføringskroner til reiselivet.

Telemark får nye bilder

For at det skal komme besøkende til Telemarkskanalen og andre norske turisattraksjoner, må det markedsføring til, mener Visit Telemark.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

I en fersk undersøkelse kommer det frem at svært mange er bekymret for hva som vil skje med reiselivet dersom regjeringens varslede kutt på 40 millioner blir en realitet.

Håkon Nordby

Markedssjef i Visit Telemark Håkon Nordby.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Bekymret i Telemark

Ordførere og rådmenn i alle landets kommuner er spurt, og mange uttrykker bekymring for at kutt kan få negative konsekvenser.

Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Virke.

Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Virke mener kutt vil få store konsekvenser.

Foto: Virke

Størst bekymring er det i Telemark, hvor hele 83 prosent av ordførerne og rådmennene sier JA når de blir spurt om følgende spørsmål:

Regjeringen foreslår å kutte i bevilgningene til markedsføring av norsk reiseliv. Vil dette få negative konsekvenser for reiselivet i din kommune?

– Dramatisk

Reiselivsnæringen i Telemark er enig i denne bekymringen, og markedssjef i Visit Telemark, Håkon Nordby, sier at kutt kan bety færre turister og mindre synlighet.

Statsekretær Dilek Ayhan

Statssekretær Dilek Ayhan i Nærings- og fiskeridepartementet.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Det hjelper ikke å ha flotte attraksjoner hvis ingen vet om dem, sier han.

– Telemarkskanalen og Gaustatoppen og Heddal stavkirke får ikke besøk dersom folk ikke vet at de finnes, legger han til.

Direktør for reiseliv i Virke, Hilde Charlotte Solheim, sier at det er dramatisk dersom det blir kuttet 40 millioner kroner til markedsføring av reiselivet.

– Det vil få store konsekvenser. Det vil føre til oppsigelser, og det vil føre til redusert kampanjeaktivitet, sier hun.

– Betydelig beløp

Statssekretær Dilek Ayhan (H) i Nærings- og fiskeridepartementet sier det fortsatt skal satses på reiseliv i Norge.

– I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 ligger det fortsatt inne 217 millioner kroner til reiselivsformål over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett. Av dette foreslår vi at 205 millioner kroner går til Innovasjon Norges reiselivsarbeid. Det er mindre enn i år, men det er fortsatt et betydelig beløp, sier hun.

– Ingen andre næringer får en så stor andel av sin profilmarkedsføring betalt av Staten. I tillegg er alle bransjenøytrale virkemidler, i Innovasjon Norge og i andre deler av virkemiddelapparatet, tilgjengelig for reiselivsnæringens aktører – hvis de har gode nok prosjekter, legger hun til.

 • Gode resultater


  Fra nyttår og frem til vinterferien i uke åtte, hadde Telesenteret i Seljord en økning i omsetningen på 24,9 prosent. Senterleder Dag Christiansen er svært fornøyd med resultatet, skriver Vest Telemark Blad.

 • Økning for markahytter

  DNT opplever en markant økning og interesse for å leie hyttene som ligger bynært til i skogen, ikke langt fra vei og annen kommunikasjon. Simon Torgersen i DNT, sier interessen er stor over hele Østlandet der hyttene finnes.

 • Får kritikk

  Barneombudet kommer med krass kritikk mot Tinn kommune og har sendt en bekymringsmelding på kommunen til utdanningsdirektoratet, det skriver TA. Saken gjelder en elev som ikke har fått den spesialundervisningen hun hadde krav på.

 • Går for bru i Skjelvikdalen

  Nye Veier leverte i går forslag til reguleringsplan for strekningen E18 Langangen-Rugtvedt. I planen kommer det blant annet frem at Nye Veier går inn for bru over Skjelsvikdalen. På tross av store protester fra de lokale velforeningene.