NRK Meny
Normal

– Det er sunt å ha seg i det fri!

Lege og sexolog oppfordrer nordmenn til å benytte seg mer av naturen om sommeren, også på det seksuelle plan.

Ute i det fri

Oppfordringen fra lege og sexolog Kjell-Olav Svendsen, er å følge lystene som kommer om sommeren - men naturligvis ta hensyn til folk i nærheten.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Sommer, sol og varme fører gjerne til mer nakenhet enn ellers i året, men for enkelte blir det for mye av det gode:

«Min venninne og jeg bestemte oss for å gå en rolig tur til de nydelige fossefallene ved Gartjern. Min venninne har hjertesykdom og tåler ikke så mye. Vi hadde med niste og kaffe og belaget oss på en behagelig og rolig tur.

Men da vi kom til en av de nederste kulpene, fikk vi se et par nakne og i seksuell utfoldelse. Vi ble sjokkert, det skulle ikke gå an å oppføre seg slik i våre nærområder og attpåtil i et område med blå løypeanvisning.»

Utdraget er fra et leserinnlegg i Varden som har skapt store reaksjoner på sosiale medier de siste dagene.

Enkelte har sagt seg enig i at den slags oppførsel er uhørt, men de fleste har vist støtte til paret som lot lystene ta overhånd i det fri.

Støtter sex i det fri

Allmennlege og sexolog Kjell-Olav Svendsen, har i mange år drevet med seksualopplysning. Blant annet har han skrevet om menns problemer når det kommer til sex. Han mener det er sunt å ta med seg seksualiteten ut i naturen.

Lege Kjell Olav Svendsen

Lege og sexolog, Kjell-Olav Svendsen, mener sex i naturen kan være sunt og oppfriskende for seksuallivet.

Foto: Privat

– Vi nordmenn har så mange mørke måneder, at det kan være fint for mange å piffe opp seksuallivet litt ute i naturen, sier Svendsen.

Han tror det er spenningen ved at man kan bli oppdaget, som kan virke pirrende på mange. Likevel påpeker han at man naturligvis må ta hensyn til om det er folk i nærheten, og støtter politiets retningslinjer for seksuell omgang i det offentlige rom.

– Men vi bor i et så langstrakt land at det bør ikke være noe problem å ha sex utendørs, uten at man blir tatt på fersken, sier han.

For sexologen er ikke i tvil om at det er sunt for folk flest å piffe opp seksuallivet. Han forteller at en av pasientene på 80 år, har nettopp funnet tilbake til sin barndomskjæreste, og kjærligheten blomstrer.

– Hun forteller meg at de to har sex overalt. Jeg er ikke i tvil om at det er bra for henne på alle måter - også helsemessig, sier Svendsen.

Vi bor i et så langstrakt land at det bør ikke være noe problem å ha sex utendørs, uten at man blir tatt på fersken.

Kjell-Olav Svendsen, lege og sexolog

Ta hensyn til folk rundt

Men hvordan er egentlig lovverket når det kommer til å ha seg i det fri?

Svaret er at det i utgangspunktet er forbudt å ha sex på offentlig sted, men det er sjelden at politiet avbryter et par som ikke er til sjenanse for andre.

Om man blir tatt på fersken av poltiet, er det fordi man har brutt Straffelovens § 201. Paragrafen går på at du utviser uanstendig adferd på offentlig sted, og politiet gjør da en helhetsvurdering av situasjonen.

– Hvis politiet mener det er nødvendig å gripe inn, vil paret kunne få en bot, sier politiadvokat Helene Holtvedt.

Men det varierer fra fylke til fylke hvor mye penger man må ut med.

– Det er naturligvis forskjell på om politiet bryter inn når et par har sex langt inne i skogen der ingen kan se dem, eller om det foregår midt på gata i byen, sier Holtvedt.

 • Tre over E18

  TA skriv at det ligg tre og tunge greiner i vegen fleire stader langs E18 ved Kragerø. Vegtrafikksentralen oppmodar folk til å køyre forsiktig.

 • 98 kundar utan straum

  Laurdag klokka 17.00 er 98 kundar i Telemark og Vestfold utan straum, melder Skagerak Energi. Det blir arbeidd alle stader der det er feil, og selskapet håpar alle får attende straumen i løpet av kvelden.

 • Mindre personskadar

  I kollisjonen ved Gaustablikk skianlegg fekk to personar mindre skadar. Dei to siste er uskadde. Alle fire er undersøkt av lege på staden.

 • Front mot front

  To personbilar har kollidert front mot front like ovanfor Gaustablikk skianlegg. Det var fire personar i bilane, alle er ute. Det er meldt om personskade og store materielle skadar på bilane. Naudetatane rykkjer ut.