NRK Meny
Normal

– Den verste dagen i mitt liv

Familieterapeut Gjertrud Jonassen mener foreldre bør høre mer på barna ved skilsmisse. Hun har ledet et prosjekt der barna i vesentlig grad har blitt tatt inn i foreldrenes mekling. I en ny bok forteller barna selv om sine opplevelser.

Min skilsmissebok

I 'Min skilsmissebok' forteller barna selv om sine opplevelser knyttet til foreldrenes skilsmisse.

Foto: Max Emanuelson / Min skilsmissebok

– Det er litt rart at pappa har ny dame, og ikke er sammen med mamma, Gjertrud Jonassen leser sitater fra sin egen bok.

Forfatteren er familieterapeuten og har i lang tid jobbet med et prosjekt der barn i større grad enn tidligere blir tatt med i foreldrenes mekling.

Den dagen jeg fikk vite det, er den verste dagen i mitt liv

skilsmissebarn i boka

– Vi har snakket med barna. Vi har spurt dem om hva de ønsker, og latt dem fortelle om deres opplevelser. Av og til har vi snakket med barna før vi har begynt å snakke med foreldrene, sier Jonassen.

Barna i fokus

Familieterapeuten mener foreldre av og til glemmer hva som er viktig.

– Når foreldre går fra hverandre er det barna som lider mest. En skilsmisse angår barn. Derfor er det viktig å lytte til barna. Jeg håper foreldre kan tenke seg godt om å stresse ned. Gi barna mest mulig tid, ikke la alle forandringer skje på en gang, sier Jonassen.

Gjertrud Jonassen

Gjertrud Jonassen har skrevet barn for skilsmissebarn. Boka tar barnas perspektiv, og er full av sitater fra barn som har opplevd at foreldrene har gått fra hverandre.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Hun har intervjuet og snakket med barn gjennom flere år. Sitater fra barna deler hun i boka.

– Håpet er at barna skal kjenne seg igjen. Oppdage at mange andre har opplevd det samme som dem og kjent på de samme følelsene og bekymringene.

Les også:

– En viktig bok

Onsdag blir boka lansert. Den skal brukes av familiekontor rundt i hele landet. Allerede nå er den delt ut til noen få barn. Og flere vil få den i tiden fremover.

Kjersti Tveten

Psykologspesialist Kjersti Tveten tror boka blir en viktig støtte for mange barn og voksne som opplever skilsmisse.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg tror dette er en viktig og nyttig bok. Der barn kan kjenne seg igjen, og samtidig ta opp ting med foreldrene sine. Å bruke barnas egne ord og deres perspektiv på denne måten er helt nytt, og en flott støtte for oss som jobber med dette, sier psykologspesialist Kjersti Tveten.

Tveten jobber med skilsmissebarn og gleder seg til å bruke boka sammen med barna hun møter.

 • Fikk tur over Skien

  Fem luftballonger fløy i dag over Skien. For en av dem som var med ble det hele en stor overraskelse. Helena Byggstøyl trodde egentlig at hun skulle på skitur, men ble lurt av kjæresten. Han hadde planlagt en luftballongtur over Skien. Turen endte med en god landing på en gangsti rett ved Børsesjø.

  Luftballong over Skien.
  Foto: Helena Louisa Byggstøyl / privat
 • Tog sperrer linjen på Vestfoldbanen

  Togstrekningen mellom Larvik og Skien er stengt for togtrafikk. Det forteller NSB. Grunnen er at et tog sperrer linjen. Reisende må regne med forsinkelser og innstillinger. NSB skriver på sine nettsider at de organiserer busstransport på den stengte strekningen.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.