NRK Meny
Normal

– De vil ikke ha turister i Kragerø

Turister i Kragerø reagerer på sommerpriser på parkering.

Kragerø

Kragerø endrer prisene på parkeringen i sommermånende

Foto: Sindre Skrede / NRK

– Når man kommer inn til byen, så blir jeg litt sur jeg, når man må legge på så mye penger.

Berit Prøyset står på fergekaia på Stabbestad i Kragerø. Hun har feriert i Kragerø siden hun var barn. Nå reagerer hun på parkeringsprisene i sommerbyen. En nesten tom parkeringsplass, med en nypåklistret lapp på parkeringsautomaten. 15 kroner. Sommerprisene har ankommet, og holder seg påklistret til etter august.

– Det er jo ikke bare penger som teller heller. Det handler om å få folk til byen, og få folk til Kragerø. Alle kjemper om sommergjestene, og da teller det at man gjør noe hyggelig, sier Prøyset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Berit Prøyset

Berit Prøyset reagerer på sommerpriser på parkering i Kragerø.

Foto: Tellef Dahll

Kragerø kommune har egne parkeringssatser fra starten av juni til slutten av august. Da koster det meste av sentrumsnær parkering 20 kroner for maks en time, og 15 kroner for parkeringen rundt sentrum.

– De setter opp prisene når vi kommer. Jeg spør meg selv da, ønsker politikerne sommergjester? For det virker ikke sånn på meg, når de skrur opp prisene når sommergjestene kommer.

– Kjøper hjemme istedenfor

Etter en parkeringsprat med kjøpmannen på Stabbestad, har Prøyset beveget seg ut på parkeringsplassen igjen. Bak henne ser man Tåtøy og Kragerøskolen som, ifølge Kragerøvisa, kneiser mot sky. I forrige uke fikk flere biler mulkt her, det var nok til at Prøyset kontaktet ordfører i Kragerø, Kåre Preben Hegland på Facebook. Prøyset er usikker på hvordan Kragerø kan tjene på sommertakstene.

– Jo lenger du er i byen, jo mer handler du. Tenk på butikkene som strir inne i byen. Sommeren er den tiden hvor du skal tjene, for å leve om vinteren. Og det er jo klart at hvis du skal gå og tenke på parkering hele tiden, så handler du heller ikke. Kanskje du kjøper litt hjemme isteden, før du reiser, for du satser ikke på Kragerø som en handleby, sier Prøyset.

– Et ønske fra handelsstanden

Varaordfører i Kragerø, Henriette Fluer Vikre, i FRP, mener at parkeringssatsene i Kragerø ikke er høye, sammenlignet med andre turistkommuner. Hun sier at Kragerø selvsagt vil beholde turistene, men at handelsstanden i sentrum tjener på dyrere parkering.

– Det er et politisk valg vi har tatt i Kragerø, at vi har dyrere sommertakster, dyrere takster rundt sentrumsområdene, også er det rimeligere og parkere litt utenfor sentrum.

Henriette Fluer Vikre (FrP) på talarstolen

Henriette Fluer Vikre, varaordfører i Kragerø, sier at sommertakster på parkering er nødvendig for å skape sirkulasjon i sentrum.

– Vi ønsker å ha en sirkulasjon på parkeringsplassene våre, det har vært et ønske også fra handelsstanden. De ønsker ikke at de gode parkeringsplassene skal være opptatt over for lang tid. Ønsker man å stå lenger kan man bare parkere litt utenfor sentrum i gangavstand, og ha mye rimeligere takster, sier Fluer Vikre.