NRK Meny
Normal

– De vil bare ikke ligge bak en moped

PORSGRUNN (NRK) Daglig havner hun i farlige situasjoner fordi bilister presser seg forbi henne.

Mari Lindkjenn Bø på moped

Mari Lindkjenn Bø (17) opplever daglig at biler ikke har tålmodighet til å ligge bak henne. Det fører til farlige situasjoner i trafikken.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Det skjer ganske ofte, egentlig, både med vennene mine og med meg. Det virker som at bilførerne ikke tenker når de kjører forbi oss. De vil bare ikke ligge bak en moped, og det skaper farlige situasjoner for oss og av og til andre i trafikken, sier 17 år gamle Mari Lindkjenn Bø.

UP følger med

Utrykningspolitiet er godt kjent med problemstillingen, sier konstituert UP-sjef Roar S. Larsen til NRK.

– Ulykker skjer når mopedistene blir stresset, og gjør manøvre som fører til at de faller av eller kjører av veien, sier Larsen.

Det er likevel ikke den sterkestes rett i trafikken.

– I trafikken er det viktig å være medspiller. Og da er det viktig å vise hensyn når man kommer med store kjøretøyer.

På trynet

– Det er helt på trynet når bilister vil kjøre forbi meg mens det kommer biler imot. Når jeg ser en bil i speilet som nærmer seg meg bakfra samtidig som en bil som kommer mot meg, så tenker jeg: Du kjører vel ikke nå? Men, joda. I sånne situasjoner kan det gå galt for alle, sier Bø.

Dette er noe hun har tenkt på lenge og som er viktig. For alle har nemlig rett til å føle seg trygge i trafikken, sier hun om et leserinnlegg hun hadde i lokalavisen Varden onsdag denne uken.

– Det er ikke slik at selv om mopedistene er små, så skal bilene regjere i veien, mener hun og kan fortelle om flere ubehagelige og farlige episoder i trafikken.

Som eksempel forteller Bø om når hun kjører over Menstadbrua i Skien. Når det blåser fra alle kanter der, tør hun ikke kjørte fort. Hun sier hun skjønner at bilistene har lyst til å kjøre så sakte, men når det er bru og uoversiktlig:

– De kan ikke kjøre forbi meg.

Likevel opplever hun slike situasjoner daglig, blant annet på vei til skolen.

Mari Lindkjenn Bø på moped

Mari Lindkjenn Bø får støtte fra UP-sjefen, som ber større kjøretøy vise hensyn i trafikken.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,

 • To mistet førerkortet

  To bilførere mistet førerkortet og 25 fikk bot i en laserkontroll Utrykningspolitiet gjennomførte i Mæl i Tinn søndag. Høyeste hastighet ble målt til 105 kilometer i timen i 60-sonen.