NRK Meny
Normal

– De vil bare ikke ligge bak en moped

PORSGRUNN (NRK) Daglig havner hun i farlige situasjoner fordi bilister presser seg forbi henne.

Mari Lindkjenn Bø på moped

Mari Lindkjenn Bø (17) opplever daglig at biler ikke har tålmodighet til å ligge bak henne. Det fører til farlige situasjoner i trafikken.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Det skjer ganske ofte, egentlig, både med vennene mine og med meg. Det virker som at bilførerne ikke tenker når de kjører forbi oss. De vil bare ikke ligge bak en moped, og det skaper farlige situasjoner for oss og av og til andre i trafikken, sier 17 år gamle Mari Lindkjenn Bø.

UP følger med

Utrykningspolitiet er godt kjent med problemstillingen, sier konstituert UP-sjef Roar S. Larsen til NRK.

– Ulykker skjer når mopedistene blir stresset, og gjør manøvre som fører til at de faller av eller kjører av veien, sier Larsen.

Det er likevel ikke den sterkestes rett i trafikken.

– I trafikken er det viktig å være medspiller. Og da er det viktig å vise hensyn når man kommer med store kjøretøyer.

På trynet

– Det er helt på trynet når bilister vil kjøre forbi meg mens det kommer biler imot. Når jeg ser en bil i speilet som nærmer seg meg bakfra samtidig som en bil som kommer mot meg, så tenker jeg: Du kjører vel ikke nå? Men, joda. I sånne situasjoner kan det gå galt for alle, sier Bø.

Dette er noe hun har tenkt på lenge og som er viktig. For alle har nemlig rett til å føle seg trygge i trafikken, sier hun om et leserinnlegg hun hadde i lokalavisen Varden onsdag denne uken.

– Det er ikke slik at selv om mopedistene er små, så skal bilene regjere i veien, mener hun og kan fortelle om flere ubehagelige og farlige episoder i trafikken.

Som eksempel forteller Bø om når hun kjører over Menstadbrua i Skien. Når det blåser fra alle kanter der, tør hun ikke kjørte fort. Hun sier hun skjønner at bilistene har lyst til å kjøre så sakte, men når det er bru og uoversiktlig:

– De kan ikke kjøre forbi meg.

Likevel opplever hun slike situasjoner daglig, blant annet på vei til skolen.

Mari Lindkjenn Bø på moped

Mari Lindkjenn Bø får støtte fra UP-sjefen, som ber større kjøretøy vise hensyn i trafikken.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.