NRK Meny
Normal

– De vil bare ikke ligge bak en moped

PORSGRUNN (NRK) Daglig havner hun i farlige situasjoner fordi bilister presser seg forbi henne.

Mari Lindkjenn Bø på moped

Mari Lindkjenn Bø (17) opplever daglig at biler ikke har tålmodighet til å ligge bak henne. Det fører til farlige situasjoner i trafikken.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Det skjer ganske ofte, egentlig, både med vennene mine og med meg. Det virker som at bilførerne ikke tenker når de kjører forbi oss. De vil bare ikke ligge bak en moped, og det skaper farlige situasjoner for oss og av og til andre i trafikken, sier 17 år gamle Mari Lindkjenn Bø.

UP følger med

Utrykningspolitiet er godt kjent med problemstillingen, sier konstituert UP-sjef Roar S. Larsen til NRK.

– Ulykker skjer når mopedistene blir stresset, og gjør manøvre som fører til at de faller av eller kjører av veien, sier Larsen.

Det er likevel ikke den sterkestes rett i trafikken.

– I trafikken er det viktig å være medspiller. Og da er det viktig å vise hensyn når man kommer med store kjøretøyer.

På trynet

– Det er helt på trynet når bilister vil kjøre forbi meg mens det kommer biler imot. Når jeg ser en bil i speilet som nærmer seg meg bakfra samtidig som en bil som kommer mot meg, så tenker jeg: Du kjører vel ikke nå? Men, joda. I sånne situasjoner kan det gå galt for alle, sier Bø.

Dette er noe hun har tenkt på lenge og som er viktig. For alle har nemlig rett til å føle seg trygge i trafikken, sier hun om et leserinnlegg hun hadde i lokalavisen Varden onsdag denne uken.

– Det er ikke slik at selv om mopedistene er små, så skal bilene regjere i veien, mener hun og kan fortelle om flere ubehagelige og farlige episoder i trafikken.

Som eksempel forteller Bø om når hun kjører over Menstadbrua i Skien. Når det blåser fra alle kanter der, tør hun ikke kjørte fort. Hun sier hun skjønner at bilistene har lyst til å kjøre så sakte, men når det er bru og uoversiktlig:

– De kan ikke kjøre forbi meg.

Likevel opplever hun slike situasjoner daglig, blant annet på vei til skolen.

Mari Lindkjenn Bø på moped

Mari Lindkjenn Bø får støtte fra UP-sjefen, som ber større kjøretøy vise hensyn i trafikken.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
 • Hundeeigar kan få fengsel

  Eigaren av ulvehunden Saarloos wolfhond som skadde ein tre år gamal gut, kan få fengsel i opp til eit halvt år. Hunden hoppa over gjerdet i ein barnehage i Skien og gjekk til åtak. Politiet etterforskar saka etter lov om hundehald, skriv Varden.

  Ulvehund
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Bil utfor vegen på Valebø

  Ein bil har køyrt utfor vegen på Valebøvegen like nord for Dalsvatn i natt. To personar har komme uskadd ut av bilen. Det skal vere glatt på staden.

  Bil utfor vegen på Valebø
  Foto: Theo Aasland Valen
 • Rykka ut til bråtebrann

  Politi og brann rykka i natt ut til ein bråtebrann ved eit industribygg på Romnesområdet på Ulefoss. Politiet var ei stund redd for spreiingsfare til skog og parkerte biler på staden. Brannen er sløkt, og det blei ingen skader.

 • Bulkar og ripar ved jernbanestasjon

  I Porsgrunn har ein bileigar meldt om skadeverk som er utført på bilen, mens den har stått parkert på ein parkeringsplass ved Porsgrunn jernbanestasjon tysdag ettermiddag og kveld. Det er bulkar og riper, saka blir meldt til politiet.