Hopp til innhold

Vil at bilister skifter ut piggene

Nye målinger viser at det er mye svevestøv i lufta. Derfor oppfordres nå bilister til å skifte til sommerdekk.

Ole Andreas Aas-Hanssen.

– Luftkvaliteten i Grenland er nå ganske dårlig når det gjelder svevestøv, sier Ole Andreas Aas-Hanssen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Ifølge målinger målenettoperatør Ole Andreas Aas-Hanssen i Miljørettet Helsevern i Grenland har gjort, er det nå mye svevestøv i lufta i Grenland.

– Fra begynnelsen av året har vi hatt 15 overskridelser på svevestøv, og bruk av piggdekk er med på å skape de høye verdiene, sier han.

Derfor oppfordrer Aas-Hanssen nå alle bilister til å skifte til sommerdekk.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ole Andreas Aas-Hanssen i Miljørettet Helsevern i Grenland viser målingene av svevestøv.

Se video: Ole Andreas Aas-Hanssen forklarer årets målinger av svevestøv

– Piggdekkavgift hjelper

Grensen for overskridelser når det gjelder svevestøv er 50 mikrogram per kubikkmeter per døgn. I løpet av ett år kan denne grensen overskrides maks 35 ganger. Hittil i år har det vært 15 overskridelser i Grenland, viser målingene Aas-Hanssen har gjort.

– Da snakker vi om svevestøv som kalles PM10. Det er den grove typen med svevestøv som kommer fra oppvirvlet støv fra veien der piggdekk er en bidragsyter, i tillegg til at det er kaldt og stille, sier han til NRK.no.

Noen byer, som Oslo og Bergen, har derfor innført piggdekkavgift, og ifølge Aas-Hanssen har de sett en stor effekt av det.

– Det har hjulpet veldig. Men det er mye mer trafikk der, så jeg kan ikke helt sammenlikne det med vårt distrikt.

  • Følg med på luftkvaliteten i Norge her

Blir det over 20 overskridelser til i løpet av året, tror han at det vil bli diskutert å innføre piggdekkavgift også i Grenland.

– Det blir stadig diskutert i diverse fora. Jeg håper vi kan slippe det, men da må folk være flinke til å sette på piggfrie dekk neste år.

– I Grenland har vi en av de laveste piggfriandelene i landet. Vi har 63 prosent piggfriandel. Det er blant det laveste i landet. Det er litt høyere enn i fjor, men målet er å komme opp i 85 prosent, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ole Andreas Aas-Hanssen.

Målingene Ole Andreas Aas-Hanssen gjør på Lensmannsdalen målestasjon sendes inn til Norsk institutt for luftforskning (NILU) hver måned.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Plages av svevestøv

Ole Andreas Aas-Hanssen sier at barn, eldre og de med luftveisplager er mest plaget av svevestøv.

– Derfor må vi følge med på det og det er derfor det er satt strenge verdier som skal overholdes. De verdiene som er i dag er strenge nok, men de kommer kanskje til å bli enda strengere, sier han.

Ifølge Astma- og Allergiforbundet er det slik at over 20 prosent av barna i Norge har eller har hatt astma innen fylte ti år. Og at rundt ti prosent av den voksne befolkningen har astma.

– Har du astma eller luftveissykdom sier det seg selv at denne forverres av å få fremmedlegemer inn i systemet. Det er slik at svevestøv sjeldent opptrer helt uavhengig av andre forurensningsfaktorer, sier Bo Gleditsch som er kommunikasjonssjef i Norges Astma- og Allergiforbund.

– Partikkelforurensning forverrer allergiske luftveisplager og astma når sykdommene først har oppstått. Noen befolkningsstudier peker i retning av at partikkelforurensning kan bidra til å øke astma- og allergiforekomsten generelt, fortsetter han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark