NRK Meny
Normal

– Vanskelig å finne DNA fra gjerningsmann

Det går vanligvis greit å identifisere et lik som har ligget i vann i tre år. Verre er det å skulle fastslå dødsårsak og gjerningsperson dersom det er snakk om drap, sier rettsmedisiner.

Politi på Skienselva

Det var tirsdag kveld at politiet fant et hundebur med menneskelevninger i elva i Skien sentrum.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

I går ble det konstatert at det var levninger av et menneske som ble funnet dumpa i et hundebur i Skienselva, men professor i rettsmedisin, Inge Morild, mener det kan bli vanskelig å få noe skikkelig ut av en slik undersøkelse.

– For det første vil mye av vevet være forsvunnet, og det vil ikke være blod til stede. Det er også helt avhengig av hva som er dødsårsaken. Dersom det er et skudd eller et slag, kan det kanskje bli påvist. Men dersom det er kvelning eller forgiftning, kan en neppe si noe om dødsårsaken.

Inge Morild

Inge Morild, professor i rettsmedisin ved Gades Institutt i Bergen, sier det blir vanskelig å fastslå dødsårsak.

Foto: Arne D. S. Haldorsen / NRK

Vanskelig å finne DNA fra gjerningsmann

Han tror likevel det vil være mulig å kunne fastslå identiteten til den døde.

Ja, DNA er fullt mulig å bestemme slik at en identifisering vil kunne gjøres, men å finne DNA fra en eventuell gjerningsmann vil være mye vanskeligere.

Professor Morild sier også at temperaturen fra vannet kan spille inn.

– Det er litt bedre i brakkvann og ferskvann enn i saltvann fordi det er mer aktivitet og sjødyr i sjøvann. Det er også et spørsmål om temperatur. Trolig er det kaldere i en elv og i ferskvann, noe som kan gjøre utsiktene litt bedre, men jeg tror det blir vanskelig.

Liket ikke pakket i plast

At kroppen har ligget inntullet i tepper og klær kan også spille inn.

– Vi ser mange ganger at gjerningsmannen pakker inn lik i plast. Det er en god hjelp for rettsmedisinerne, for det kan bevare kroppen bedre. Men dersom det bare er tepper som det lekker vann gjennom, er det ikke så nyttig.

– Kan man likevel identifisere personen?

Ja, dersom en finner en slektning en kan sammenlikne med eller om vedkommende er registrert med fingeravtrykk. Tenner hos tannlegen kan også brukes.