NRK Meny
Normal

– Jeg bønnfalt sønnen min om å si sannheten

Moren til 19-åringen som er tiltalt for kirkebrannen i Porsgrunn, forklarte seg i retten i dag. – Jeg bønnfalt sønnen min om å si sannheten, sa hun.

Østre Porsgrunn kirke

Kirken brant ned til grunnen natt til 11. april 2011.

Foto: Roald Marker / NRK

– Slik jeg opplever det så måtte jeg hjelpe han å huske. Jeg tror han fortrengte mye til å begynne med. Jeg var veldig opptatt av å si at vi var glade i han uansett. Og at hvis han hadde vært med på det, så måtte han si sannheten. Jeg sa også at det å leve med noe sånt og ikke si noe, ville føre til at han fikk et dårlig liv, forteller moren til NRK.no.

Da rettssaken startet torsdag sa 19-åringen at det var moren som fikk han til å tilstå kirkebrannen. I retten sa moren at hun bønnfalt sønnen om å si sannheten om hva som hadde skjedd.

– Var i tvil

Moren startet sin forklaring i retten like før klokken 13.30 fredag ettermiddag. Hun forteller at hun i starten var i tvil om hva som hadde skjedd og om sønnen hennes hadde vært involvert i brannen eller ikke.

Hun sa hun ville være helt sikker på hva som hadde skjedd før hun torde å presse 19-åringen til å si sannheten.

– Han har tidligere påtatt seg skylda for ting og jeg var redd for å presse han for noe han ikke hadde gjort, sa hun i retten.

Hun sier hun dermed ringe en kamerat av sønnen for å sjekke om 19-åringen hadde vært til stede den natten kirken brant.

– Det bekreftet han. Det var nok for meg. Da visste jeg at sønnen min ikke hadde sagt alt. For i den første forklaringen sa han at han ikke var der, sa moren.

– På fest før brannen

En 20 år gammel mann fra Skien er også tiltalt i saken. Politiet mener de to tiltalte plasserte to søppelcontainere inntil sørveggen på kirken og tente på innholdet slik at kirken tok fyr.

Torsdag forklarte 19-åringen i retten at han var på fest hos 20-åringen søndag kveld før kirkebrannen. På festen ble det drukket alkohol, og 19-åringen sier at han ble ganske full. Sammen med 20-åringen dro han ut med moped og lekte seg. Ved Østre Porsgrunn kirke skulle en av dem på do.

De startet å herje med søppeldunker, som de dyttet mot kirka. Ifølge 19-åringen var det 20-åringen som tente på papp/papir, og la det tilbake i søppeldunken. De så ikke noe røyk da de dro fra stedet.

20-åringen fra Skien erkjente ikke straffskyld for noe av det han er tiltalt for da rettssaken startet i går.

– Svært belastende

Til NRK.no sier 19-åringens mor at tiden etter kirkebrannen har vært svært belastende for henne og familien. Hun sier også at de har vært opptatt av å ta en dag av gangen og at de har forsøkt å gjøre det beste ut av det.

– Vi har valgt å ikke snakke om det og ikke tenke så mye på det. Jeg har vært veldig opptatt av å ivareta sønnen min og broren hans, sier moren til NRK.no.

– Hvordan tenker dere om veien videre?

– Vi har ikke tenkt så mye videre, men hvis han må inn å sone så har jeg fortalt han at han da har muligheter i forhold til utdannelse. Jeg har forsøkt å vri det litt positivt, sier hun til NRK.no.

– Angrer veldig

Det er nå nesten to år siden kirkebrannen. I retten fredag sa moren at hun ikke er i tvil om at sønnen angrer veldig på det som har skjedd og at han føler skyld og skam.

– For meg så virker det som om han har satt livet litt på vent. Han er opptatt av å gå på jobb og ha noe å gjøre så han slipper å tenke så mye. Det har han sagt også. Han har vært lite ute blant kamerater, sa moren.