NRK Meny
Normal

Venninne (14): – Hun ba meg juge om hva som skjedde i leiligheten

Venninna til 15-åringen som ifølge politiet skal ha blitt seksuelt misbrukt av en 30 år gammel mann fra Porsgrunn, sier at hun ble bedt om å snakke usant før rettssaken. I tillegg fortalte hun at venninnene alltid var ruset da de var tiltaltes leilighet.

Heidi Ysen og Torunn Fossli Sæthre

Bistandsadvokat for 15-åringen Heidi Ysen og aktor Torunn Fossli Sæthre i pausen under rettssaken i Nedre Telemark tingrett torsdag.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

En 30 år gammel mann fra Porsgrunn er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente, trusler, salg av narkotika og ulovlig oppbevaring av våpen.

I går fortalte den nå 15 år gamle jenta i retten at hun var 13 år første gang den tiltalte forgrep seg på henne. Hun følte seg da tvunget til dette.

I en alder av 14 år ble hun gravid med mannen, men hun tok abort. I retten i går tilsto 30-åringen seksuelt misbruk av jenta.

Vitneavhøret av den 14 år gamle venninna til fornærmede er gjort tidligere i år, og ble i dag spilt av i Nedre Telemark tingrett. Hun var vitne nummer to under dagens rettsforhandlinger.

NRK følger rettssaken utover dagen.

Alltid ruset

Vitnet begynte med å si at den siktede var en snill og omsorgsfull person. Hun sier selv at hun alltid var til stede da fornærmede og siktede var i leiligheten i sentrum av Porsgrunn. De var alltid ruset da de var i 30-åringens leilighet, fortalte hun.

I avhøret forteller 14-åringen at hun var tidligere bestevenninne med den fornærmede 15-åringen. Vennskapet ble avsluttet etter at hun og den siktede 30-åringen hadde klina, men før rettssaken skal fornærmede ha kontaktet henne igjen.

Hun ville da at de skulle juge om det som hadde skjedd, forklarte 14-åringen.

Nedre Telemark tingrett

Rettssaken mot den tiltalte 30-åringen fra Porsgrunn går over to dager i denne salen i Nedre Telemark tingrett.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Virket lei seg

14-åringen sier hun var til stede da de hadde sex, men at det alltid var god stemning etterpå. Hun får det derfor ikke til å stemme at det har foregått overgrep i leiligheten.

Vitnet sier videre at 15-åringen i ettertid har fortalt at hun ble voldtatt på doen en gang de begge var der. Ifølge vitnet kom da begge ut av doen like blid igjen.

Den første venninna som vitnet i Nedre Telemark tingrett i dag, er imidlertid uenig i dette. Hun sier at 15-åringen virket lei seg, og har derfor en helt annen oppfatning av situasjonen.

Det andre vitnet, den tidligere bestevenninna, sier at hun alltid har kontroll når hun er rusa, men at hun noen ganger sovnet da hun var rusa i 30-åringens leilighet. Hun sa også at hun ofte glemte hva hun hadde gjort dagen etter.

– Truet med å drepe

Overgrepene ble kjent etter at politiet tirsdag fortalte på en pressekonferanse at de har rullet opp et narkomiljø i Grenland, der flere barn og unge har blitt utnyttet.

30-åringens advokat sier at hans klient og jenta var kjærester. De skal ha vært kjærester i et halvt år.

– Han var i tvil om jentas alder, men han skjønner i ettertid at han skulle dobbeltsjekket alderen hennes, sier Thomas Wyller.

Ifølge tiltalen truet mannen jenta og hennes familie på det groveste. Han skal ha sagt at han ville brenne ned huset deres og drepe dem hvis de gikk til politiet.

I retten i går forsikret han offeret og hennes mor om at de ikke har noe å frykte, skriver Varden.