NRK Meny
Normal

– Ap er regjeringens medløpere

Arbeiderpartiets gruppeleder i Tinn, Finn Arild Bystrøm, mener partiet hans hjelper regjeringen til å legge ned sykehus i Telemark. – Ap velger å ikke stanse det, og det er ikke greit, sier han.

Finn Arild Bystrøm

Finn Arild Bystrøm i Tinn Arbeiderparti i Telemark, er skuffet over at hans eget parti ikke stanser nedleggelsen av lokalsykehuset på Rjukan.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Bystrøm er gruppeleder og formannskapsmedlem for Ap i Tinn kommune. Han er svært skuffet over sitt eget parti i sykehussaken i Telemark.

– Også Arbeiderpartiet løper fra ansvaret

For det blir ikke flertall i Stortinget for å stanse nedleggelsen av sykehustilbudet på Rjukan og i Kragerø. Ifølge TA er det fordi Arbeiderpartiet har bestemt seg for ikke å støtte Senterpartiet, men heller fremme et eget forslag for Stortinget i morgen.

– Det er ikke bare Høyre og helseminister Bent Høie som løper fra ansvaret sitt. Det gjør Arbeiderpartiet også. Det hjelper ikke å skylde på helseministeren når vi hjelper til. Vi har en gyllen mulighet til å stanse nedleggelsen, men velger å gjøre noe annet. Det er ikke greit, sier Bystrøm.

Skjønner at folk viser sin vrede

Stortingsrepresentant Terje Lien Aasland (Ap) fra Telemark sier at Aps forslag går ut på to ting:

Terje Lien Aasland

Ap-politiker Terje Lien Aasland sier at partiet ikke støtter Sps forslag, men kommer med et eget forslag for Stortinget.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi ber regjeringen avklare hva de selv skriver i sin egen regjeringserklæring, og som jeg tror mange hadde tillit til. Det var at man skulle få en avklaring på hva den viktige rollen lokalsykehusene har for å sikre liv og helse i hele landet. Det ber vi om en avklaring på frem mot statsbudsjettet 2015, sier Aasland.

– Det andre er at vi ber regjeringen følge opp sykehustilbudet i Telemark, sørge for et tilstrekkelig økonomisk handlingsrom for å gjennomføre omstillingene som ligger i utviklingsplanen på en best mulig måte, og samtidig komme med konkrete bevilgningsforslag for å sikre tilstrekkelig akuttberedskap i de nå berørte områdene.

Han sier at sykehussaken har vært en vanskelig sak. Aasland mener også at regjeringen har løpt fra det de har sagt gjennom hele valgkampen, så og at han derfor skjønner de som i dag reiser til Oslo for å demonstrere og vise sin vrede.

– Løftebrudd fra ende til annen

Mange har hatt forventninger til at Ap skal gripe inn og stanse nedleggelsene i Kragerø og på Rjukan. Tror du det er mange Ap-folk som føler seg snytt?

– Jeg skjønner at folk i Tinn gjerne skulle sett en annen konklusjon. Når vi nå tar ansvar er det for å se på helheten.

For forslaget deres vil ikke stoppe nedleggelsen?

– Nei, men det vil styrke sykehustilbudet i Telemark. Vi må ta et helhetlig ansvar, sier Aasland.

Det er ikke et svar som er godt nok for Bystrøm.

– Ap har flere ganger sagt at lokalsykehusene skal bestå. Og å nå begynne å skylde på at det er helseministeren og regjeringen som legger ned, når vi velger å ikke stanse det, gjør oss til medløpere til det de blå gjør. Når partiet nå støtter regjeringen i å legge ned lokalsykehusene, så er det løftebrudd fra ende til annen, sier Bystrøm.

5000 underskrifter samlet inn

Flere tusen mennesker er ventet til Oslo for å demonstrere mot nedleggelsen av sykehusene på Rjukan og i Kragerø. Like før demonstrasjonen skal Aps nye leder Jonas Gahr Støre møte lokale partifeller om den omstridte sykehussaken

– Folk kommer langveis fra for å demonstrere, helt fra Narvik. Det er et grasrotopprør på gang over store deler av landet, sier talskvinne for aksjonsgruppa, Elin Haatvedt, til NTB.

Hun sier aksjonen har samlet inn 5000 underskrifter fra folk som protesterer på nedleggelse av de to sykehusene. Underskriftene bli overlevert helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Høie mener Telemarks innbyggere vil få et bedre helsetilbud når akutt- og døgnfunksjonene i Rjukan og Kragerø legges ned.170.000 mennesker bor i Telemark, hvor det i dag er akuttfunksjoner fire steder. Statsråden mener derfor grunnlaget for å opprettholde kvalitet og tilstrekkelig kompetanse blir for dårlig.

Lokalt har statsråden fått skarp kritikk for avgjørelsen fra partifeller. Bjørn Sverre Birkeland, leder i Kommunenes landsforening for lokalsykehus og Høyre-politiker i Tinn kommune, har sagt han ikke kan se annen løsning enn at Bent Høie må snu i saken.

Også ordførerne Steinar Bergsland (H) i Tinn og Kåre Preben Hegland (H) i Kragerø mener Høie har sviktet velgerne.