NRK Meny
Normal

80 prosent mangler DAB+

SKIEN/PORSGRUNN (NRK): En stor andel av bruktbilene som ligger ute for salg mangler DAB-radio. Bilselgere sier mange kjøpere ikke bryr seg om bilen har moderne radioutstyr.

bruktbiler

UTEN DAB+: Mange bruktbiler har ikke moderne radio. Bilselgere forteller at DAB+ ikke er avgjørende for å selge biler.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi har om lag 200 biler for salg. Av dem har rundt 40 prosent DAB+-radio, sier Mohyedin Khaled i Bruktbilforum AS.

På Finn.no ligger det nær 63 000 bruktbiler for salg, av disse er det rundt 21 prosent som har skrevet DAB+ i annonsen. Det kan bety at 79 prosent av bruktbilene ikke har slikt utstyr.

Mohyedin Khaled

Mohyedin Khaled i Bruktbilforum sier mange av dem som kjøper bil av ham ikke bryr seg om bilen har digitalradio.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

I alle annonser på Finn.no blir selgeren bedt om å legge inn informasjon om utstyr, og i denne kolonnen blir det spurt spesielt om bilen har DAB+.

Ser man på bilmodeller fra 2013 og eldre synker prosenten med DAB+. Da er det kun ca. ti prosent av bilene som har digitalradio.

– Blant bileierne er det en av tre som oppgir at de har DAB i bilen, sier Øyvind Vasaasen avdelingsdirektør for medieutspilling og beredskap i NRK.

– Ikke viktig

– De yngre kundene bryr seg ikke om det er DAB-radio i bilen. Men DAB er viktigere for de litt eldre kundene, sier Khaled i Bruktbilforum.

Han får støtte av Eric Lomme, salgssjef hos Solberg Bil.

Eric Lomme

Eric Lomme hos Solberg bil sier unge er mer opptatt av bluetooth og andre tekniske løsninger enn radio.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– For halvparten av våre kunder er det uten betydning om det er DAB-radio i bilen. De unge bryr seg ikke så veldig mye om det. De er mer opptatt av bluetooth og andre tekniske løsninger for å strømme musikk, sier Lomme.

Han og de andre selgerne hos Solberg Bil har ikke merket noen stor pågang av kunder som vil installere DAB-radio i bilen.

– Foreløpig er det lite, sier Lomme.

Venteliste

Hos elektronikkforhandleren Strandberg er situasjonen en helt annen. Kundene strømmer på for å skifte ut utdaterte radioapparater.

– Vi selger veldig mange slike radioer nå. Vi har ventelister med mennesker som ønsker å installere dette i bilen.

– Jeg er i siget. Har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal ha, men jeg må ha radio i bilen. Det er helt sikkert, smiler Kjell Pedersen.

Han er innom butikken for å undersøke hvilke muligheter som finnes. I butikkene finnes alt fra enkle adapter til fullverdige integrerte radioapparater til mange tusen kroner.

– Det blir noen tusenlapper, men det får jeg bare finne meg i, sier Pedersen.

Innstalerer DAB+

Tom Richard Ingerøyen (i bilen) viser Kjell Pedersen hvordan han kan få DAB+ i bilen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK