NRK Meny
Normal

80 nye arbeidsplasser i REC-lokalene

Elkem Solar ønsker å gjenåpne REC-fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Selskapet holder pressekonferanse sammen med olje- og energiministeren akkurat nå.

REC Wafer på Herøya

REC på Herøya hadde flere hundre arbeidsplasser, men ble lagt ned i 2012. Nå lover Elkem Solar et nytt industrieventyr på Herøya i Porsgrunn.

Det har lenge vært spenning rundt hvem som ville overta konkursboet etter REC. I april 2012 kom beskjeden om at solcellebedriften skulle legges ned, og at flere hundre mistet jobben.

Tord Lien og Inge Grubben-Strømnes

Olje- og energiminster Tord Lien sammen med administrerende direktør i Elkem Solar Inge Grubben-Strømnes møttes på Herøya fredag morgen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tre og et halvt år etterpå råder igjen optimismen. Elkem Solar er enig med konkursboet, og har ambisjoner om oppstart på Herøya våren 2016. NRK meldte allerede før sommeren at Elkem Solar jobbet med dette oppkjøpet.

– Dette er grønn omstilling i praksis. Vi starter opp igjen industriproduksjon i tomme lokaler, utvikler ny fornybar-teknologi og skaper 70–80 nye arbeidsplasser, sier administrerende direktør i Elkem Solar Inge Grubben-Strømnes.

– Hva betyr denne satsinga i Porsgrunn?

– Det betyr at vi klarer å videreutvikle den mest energieffektive produksjonslinja for materiale til solceller som finnes i verden i dag, sier Geir Ausland, verkssjef for Elkem SOlar i Kristiansand, til NRK.

Pressekonferanse med olje- og energiministeren

Elkem Solar røpet nyheten på pressekonferansen på Herøya som startet fredag morgen klokka 09.

Til stede er blant andre olje- og energiminister Tord Lien og administrerende direktør i Elkem Solar Inge Grubben-Strømnes.

– Vi skal bruke de neste seks månedene på å få oversikt over behovet for teknologiutvikling, og trenger velvilje og innsats fra både lokale og nasjonale myndigheter for å realisere prosjektet, sier Grubben Strømnes.

– Dette er et prosjekt med betydelig risiko og anlegget må oppgraderes for flere hundre millioner kroner. Vi trenger politikere som forstår og verdsetter betydningen av norsk industri.

NRK oppdaterer saken.

Pressekonferanse i REC-bygget

Porsgrunnsordfører Øystein Beyer (t.h) tok med SIVA-direktør Espen Susegg (f.v), statsråd Tord Lien og direktør i Elkem Solar Inge Grubben-Strømnes på omvisning i de gamle REC-lokalene fredag morgen.

Foto: Anne Lognvik / NRK