NRK Meny
Normal

70 arbeidsplasser nedlegges

70 arbeidsplasser legges ned på grunn av høye energipriser.

Becromal utside Notodden
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Den elektrokjemiske bedriften Becromal på Notodden vil høyst sannsynlig flagge ut av Norge, og 70 ansatte vil miste jobben.

Årsaken til utflaggingen er for høye energipriser for den krevende industribedriften.

Flytter til USA

- Det er ingen snarvei til billig kraft, sier ordfører på Notodden, Bjarne Bakken.

- Ser du det som realistisk at Becromal nå vil flagge ut? 

- Jeg har valgt å ta det på alvor ja, sier Bakken.

Den italienske familieeide bedriften vil etter all sannsynlighet flytte bedriften til USA. Det bekrefter sentrale kilder i Becromal, som ikke vil kommentere saken. Situasjonen er svært reell og ikke bare tomme trusler, sier Bakken.

- Jeg velger å tro at Becromal har en trussel som vi tar på alvor, sier han.

En av mange

Så langt har industrien hatt gunstige kraftavtaler, men nå er det slutt. For EU nekter Norge å tilby industrien billig kraft, fordi dette regnes som en statlig subsidiering. Og i 2008 trer EU's kvotehandelsdirektiv inn for fullt, og co2-kvotene i Europa har allerede gitt en vesentlig økt strømpris også her hjemme.

Becromal kan være et første eksempel på flere utflagginger og nedleggelser, spesielt innenfor tradisjonell tungindustri, noe som vil kunne berøre mer enn 30.000 arbeidsplasser.

For sent

Svein Sundsbø er direktør i NHO-foreningen Norsk Industri. Han bekrefter at industrien allerede har fått vesentlig høyere energikostnader.

- Totalt sett har jo industrien i løpet av ett år fått økt sine kraftkostander med minst fem milliarder kroner, sier han.

Regjeringen har varslet et nytt kraftregime, men hvordan dette blir seende ut og eventuelt når det kan være på plass, er fortsatt i det blå.

Uansett kommer det for sent til å redde Becromal fra utflagging.