NRK Meny
Normal

Husker bombeangrepet mot Vemork

Lørdag var det 70 år siden bombeangrepet mot Vemork. Aud Welta husker dagen veldig godt.

Aud Welta.

– Det er tøft å være her i dag, sier Aud Welta til NRK.no.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

På formiddagen den 16. november 1943 var Aud Welta på butikken da hun plutselig hørte et voldsomt bråk. Det var de amerikanske flyene som kom og slapp bombene.

– Jeg så at de første bombene traff hjørnet på Vannstoffen (hydrogenfabrikken). Vi kom oss etter hvert ned i en kjeller og ble sittende der, forteller hun.

– Jeg var redd, men jeg skjønte egentlig ikke hva jeg var med på. Det kom etterpå. Da følte jeg at dette var helt forferdelig, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Steinar Bergsland

– Nå 70 år etter vil vi legge ned en krans for å minnes de omkomne, sier ordfører i Tinn Steinar Bergsland som deltok på markeringen lørdag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Over 800 bomber

– Flyene med den dødelige lasten kom fra vest. Hydrogenfabrikken, som lå rett foran Vemork kraftstasjon, var målet for de over 800 bombene som ble sluppet. 20 menneskeliv gikk tapt. Kvinner og barn, sier ordføreren i Tinn kommune Steinar Bergsland.

Aud Welta kjente flere av dem som mistet livet denne dagen.

– Jeg klarer ikke å glemme det

Hun setter stor pris på markeringen i dag, 70 år etter.

– Det er viktig å huske dette. Sånt må ikke glemmes. Det var så tøft. Ungene mine snakker om det og spør meg om jeg tenker på det. Jeg klarer ikke å glemme det.

Minnemarkering 70 år etter bombeangrepet på Vemork.

Lørdag ettermiddag ble det holdt en minnemarkering på Vemork.

Foto: Anne Lognvik / NRK

 • Ingen alvorlige skader

  En kvinne i 20-åra fikk smerter i hånda og et ben som følge av ulykka i Høgenheitunnelen i ettermiddag. En bil kjørte inn i en annen bil bakfra, men politiet melder at begge førerne slapp unna uten alvorlige skader.

 • Høgenheitunnelen er åpna igjen

  Høgenheitunnelen er åpna igjen etter en trafikkulykke, melder politiet. Det er lange køer i sørgående retning som følge av ulykka.

  Brevikstunnelen - kø
  Foto: Jan Erik Tangen
 • Mye regn i vente

  Norges vassdrags- og energidirektorat har oppjustert flomfaren fra gult til oransje nivå – altså til nest høyeste nivå i Aust-Agder og Telemark.

  Laster Twitter-innhold
 • Ulykke i Høgenheitunnelen

  Høgenheitunnelen i Bamble er stengt etter en ulykke. En bil har kjørt på en annen bil bakfra. Nødetatene er på veg, melder politiet.