NRK Meny
Normal

Husker bombeangrepet mot Vemork

Lørdag var det 70 år siden bombeangrepet mot Vemork. Aud Welta husker dagen veldig godt.

Aud Welta.

– Det er tøft å være her i dag, sier Aud Welta til NRK.no.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

På formiddagen den 16. november 1943 var Aud Welta på butikken da hun plutselig hørte et voldsomt bråk. Det var de amerikanske flyene som kom og slapp bombene.

– Jeg så at de første bombene traff hjørnet på Vannstoffen (hydrogenfabrikken). Vi kom oss etter hvert ned i en kjeller og ble sittende der, forteller hun.

– Jeg var redd, men jeg skjønte egentlig ikke hva jeg var med på. Det kom etterpå. Da følte jeg at dette var helt forferdelig, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Steinar Bergsland

– Nå 70 år etter vil vi legge ned en krans for å minnes de omkomne, sier ordfører i Tinn Steinar Bergsland som deltok på markeringen lørdag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Over 800 bomber

– Flyene med den dødelige lasten kom fra vest. Hydrogenfabrikken, som lå rett foran Vemork kraftstasjon, var målet for de over 800 bombene som ble sluppet. 20 menneskeliv gikk tapt. Kvinner og barn, sier ordføreren i Tinn kommune Steinar Bergsland.

Aud Welta kjente flere av dem som mistet livet denne dagen.

– Jeg klarer ikke å glemme det

Hun setter stor pris på markeringen i dag, 70 år etter.

– Det er viktig å huske dette. Sånt må ikke glemmes. Det var så tøft. Ungene mine snakker om det og spør meg om jeg tenker på det. Jeg klarer ikke å glemme det.

Minnemarkering 70 år etter bombeangrepet på Vemork.

Lørdag ettermiddag ble det holdt en minnemarkering på Vemork.

Foto: Anne Lognvik / NRK

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK