Her skal 6000 NATO-soldater øve på krig

Norge er vertsnasjon når soldatene trener under øvelsen Noble Ledger. Øvelsen er årets største logistikkoperasjon for Forsvaret.

Øvelsen i Brevik i Telemark er en viktig del av forberedelsene til Nato Response Force, opplyser Forsvaret.

– Det er et stort puslespill som skal på plass, sier løytnant Bjørnar Stensen fra Hamar.

Det er mye å holde styr på når en nordmann skal ønske 1500 utenlandske stridskjøretøy, 300 militære hengere og 580 containere velkommen til landet.

– Det kan se enkelt ut å bare få dem til Østerdalen, men å ha kontroll på dem blir en utfordring etter hvert.

Kommer inn med skip

Bjørnar Stensen

Løytnant Bjørnar Stensen ser frem til NATO-øvelsen.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Løytnant Bjørnar Stensen er transportkontrolloffiser og Forsvarets norske representant på havna i Brevik, der store deler av det internasjonale militære utstyret kommer inn med skip.

Vi tømmer båten med de vognførerne vi har tilgjengelig, og så setter vi alt utstyret på rekke i puljer. Så setter vi klar containere som skal være klare for togtransport. Jeg er ganske spent på dette, men samtidig føler jeg meg ganske trygg på at vi skal håndtere det som dukker opp, sier han.

Alt går etter klokken og er tilrettelagt når kolonner på opptil 12 kjøretøy skal ut på E18 i retning Oslo, og videre mot Rena og Elverum. Men det er noen utfordringer fra start.

– Den første kolonnen skulle gått ut i dag klokken 10. Det var tungtransport med beltegående kjøretøy, men den har blitt forskjøvet fordi det er har blitt noen forsinkelser på veien, sier Stensen.

Soldater fra mange land

NATO-soldater fra Tyskland, Nederland, Belgia, Danmark, og Norge er med i øvelsen. Nå gjør de første puljene seg klare til å kjøre. Havnepersonalet orienterer løytnanten om trafikkbildet de må ta høyde for når kolonnene skal ut på E18.

I tillegg til tidvis redusert framkommelighet i trafikken vil også beboere i området merke forsvarets tilstedeværelse.

– De som pleier å kjøre her kommer til å merke det bra. Også på E18 innover mot Oslo kommer man nok også til å merke dette, sier han.