NRK Meny
Normal

500.000 mangler brannsikring

78 personer har mistet livet så langt i år. Og flere kan det bli, frykter branneksperter.

Røykvarsler
Foto: NRK

Over en fjerdedel av disse var fra Telemark, Buskerud og Vestfold.

- Frykter høyere tall

- 2008 er blitt et av de verste brannårene vi har hatt på lengre tid, og vi frykter at tallene kommer til å bli enda verre, sier administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

Dersom deres prognoser stemmer, vil 2008 bli det verste året for dødsbranner på nærmere 30 år.

- Dersom våre prognoser stemmer vil vi passere over 80 branndøde innen desember er forbi. Da må vi helt tilbake til 1979 for å finne tilsvarende fryktelige tall, sier Kalheim.

Topper statistikken

Ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap står Buskerud, Vestfold og Telemark for en fjerdedel av de omkomne i årets dødsbranner. To personer har omkommet i Telemark. I Vestfold har fire personer mistet livet hittil i år. Buskerud topper fylkesstatistikken med hele femten dødsfall. Grunnen til det høye tallet er ifølge Kalheim Norges første katastrofebrann siden 1986.

- Vi hadde jo da denne fryktelige brannen i Drammen, hvor det var sju personer som omkom. Så dette var jo en såkalt katastrofebrann som vi har vært forskånet for lenge, sier han.

- Ikke brannsikring i husene

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har de siste fem årene gjennomført en årlig kampanje for å undersøke brannsikkerheten i de norske hjem. Kampanjen viser at hele 10 % av Norges befolkning ikke har røykvarslere som fungerer. Det er for dårlig mener administrerende direktør Thor Suhrke.

- Hvis dette er representativt for kongerike totalt så er det da størrelsesorden en halv million norske borgere som hver natt legger seg uten å ha en veldig god livsforsikring hvis det skulle oppstå brann om natten, sier han.

Vil du si at brannsikkerheten i norske hjem per dags dato er for dårlig?

- Den kan avgjort bli mye bedre. Når vi får slike rekordtall som vi har i 2008, så er det klart at det er en del å ta tak i, sier han.

 • To til sykehus med luftambulanse

  En person er fraktet med luftambulanse til Haukeland og en til sykehuset i Skien etter at en personbil og en lastebil kolliderte litt før 19.30 fredag kveld. Skadeomfanget er fortsatt ukjent. E 134 er åpen for trafikk.

 • En person fastklemt etter kollisjon

  En person sitter fastklemt etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E134 ved Vinjesvingen fredag kveld. To luftambulanser er på stedet. Totalt personer er skadd etter ulykken. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

 • Kollisjon mellom bil og lastebil

  En lastebil og en personbil har kollidert på Vinjevegen i Vinje. Skadeomfanget er foreløbig ukjent. Nødetatene er på vei til stedet. Ifølge Vegvesenet er E134 stengt ved Vinjesvingen, mellom Haukeli og Seljord.

 • Flere innbrudd på Bratsberg

  Politiet har mottatt meldinger om flere innbrudd i hus på Bratsberg i ettermiddag. Det er blant annet stjålet gjenstander i sølv. Politiet etterlyser tips i saken.