NRK Meny
Normal

500.000 mangler brannsikring

78 personer har mistet livet så langt i år. Og flere kan det bli, frykter branneksperter.

Røykvarsler
Foto: NRK

Over en fjerdedel av disse var fra Telemark, Buskerud og Vestfold.

- Frykter høyere tall

- 2008 er blitt et av de verste brannårene vi har hatt på lengre tid, og vi frykter at tallene kommer til å bli enda verre, sier administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

Dersom deres prognoser stemmer, vil 2008 bli det verste året for dødsbranner på nærmere 30 år.

- Dersom våre prognoser stemmer vil vi passere over 80 branndøde innen desember er forbi. Da må vi helt tilbake til 1979 for å finne tilsvarende fryktelige tall, sier Kalheim.

Topper statistikken

Ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap står Buskerud, Vestfold og Telemark for en fjerdedel av de omkomne i årets dødsbranner. To personer har omkommet i Telemark. I Vestfold har fire personer mistet livet hittil i år. Buskerud topper fylkesstatistikken med hele femten dødsfall. Grunnen til det høye tallet er ifølge Kalheim Norges første katastrofebrann siden 1986.

- Vi hadde jo da denne fryktelige brannen i Drammen, hvor det var sju personer som omkom. Så dette var jo en såkalt katastrofebrann som vi har vært forskånet for lenge, sier han.

- Ikke brannsikring i husene

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har de siste fem årene gjennomført en årlig kampanje for å undersøke brannsikkerheten i de norske hjem. Kampanjen viser at hele 10 % av Norges befolkning ikke har røykvarslere som fungerer. Det er for dårlig mener administrerende direktør Thor Suhrke.

- Hvis dette er representativt for kongerike totalt så er det da størrelsesorden en halv million norske borgere som hver natt legger seg uten å ha en veldig god livsforsikring hvis det skulle oppstå brann om natten, sier han.

Vil du si at brannsikkerheten i norske hjem per dags dato er for dårlig?

- Den kan avgjort bli mye bedre. Når vi får slike rekordtall som vi har i 2008, så er det klart at det er en del å ta tak i, sier han.