Her skinner 5.000 stjerner

Det er fortsatt noen uker til første søndag i advent. På gartneriet i Lunde har de likevel forberedt seg til jul siden juli.

Gjermund Leikvoll i Lunde gartneri

TUSENVIS AV STJERNER: På gartneriet i Lunde venter 5.000 julestjerner på at adventstiden skal starte. – Jeg prøver å få de første klar til første helgen i advent, sier gartner Gjermund Leikvoll.

Foto: Rubina Butt / NRK

– De begynte å vise farge for cirka tre uker siden, så nå går det bare rakt framover.

– Om tre uker har de nok fått en ganske rød farge, sier gartner Gjermund Leikvoll hos Bogrønt Leikvoll gartneri i Lunde.

Et teppe av svake røde og hvite julestjerner dekker hele gartneriet hans. Midt mellom to rader står Leikvoll selv og sjekker hvor langt de eldste julestjernene har kommet.

Les også:

Siden juli i år de første julestjernene stått under produksjon. Nå står 5.000 planter og venter på at adventstiden skal starte.

– Jeg ser veldig forskjell fra dag til dag nå. De røde bladene på plantene begynner allerede å få ganske god farge. De har jo stått noen måneder, sier

Gjermund Leikvoll i gartneriet på Lunde

Gjermund Leikvoll har hendene fulle i ukene framover.

Foto: Rubina Butt / NRK

Leikvoll, mens han plukker opp en plante og studerer den nøye.

Har plantet siden i 1978

I 1978 plantet han sin første julestjerne, og siden har det gått slag i slag hvert år.

– Da har du ganske god peiling da?

– En blir aldri utlært, men det er jo klart at jeg har lært litt på disse årene, ler han.

Produksjon av julestjerner er ikke spesielt lønnsomt, ifølge Leikvoll, men det er vanskelig å slutte når man har holdt på i så mange år, mener han.

– Det er veldig få som driver produksjon av julestjerne nå, kun de aller største. I Telemark er det nesten ingen andre som driver produksjon, forteller Leikvoll.

Går for det tradisjonelle

På gartneriet i Lunde er det hvite stjerner og ulike nyanser av rødfarger som er under produksjon. Folk flest ønsker de tradisjonelle fargene når det kommer til julestjerner, mener Leikvoll.

– Det har vært noe rosa og lilla farger på markedet de siste årene. Men det er helt klart de hvite og røde stjernene det går mest av.

Les også:

– Ellers velger folk mange forskjellige varianter. Noen vil ha små stjerner, andre store. Noen ønsker at bladene skal henge ned, mens andre ønsker at de skal stikke ut. Det er veldig individuelt.

Viktig med riktig lys

Siden 1. oktober har plantene fått maks ti til tolv timer med lys per dag. Dette er optimalt, ifølge Leikvoll. For mye lys kan i verste fall føre til at man kun får en ensfarget grønn plante.

– Julestjernen er jo en kortdagsplante, det vil si at den må ha lys i en kort periode daglig for å blomstre. Da får den de røde bladene.

Julestjerne

UNNGÅ ALLERGI: Får du allergiske reaksjoner av julestjerner, kan du fjerne selve blomsten på stjernen. Det er selve blomsten som slipper ut støv.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Tretten timer med lys gir for eksempel ingen røde eller hvite stjerner. Da blir de bare grønne.

Unngå allergi

Et kjent fenomen er at mange får allergiske reaksjoner av juleblomster, særlig julestjerner. Den allergiske reaksjon kommer fra støvet som selve blomsten slipper ut.

Et tips fra Leikvoll er å fjerne selve blomsten, da reagerer mange mye mindre.

Les også:

Slik tar du vare på julestjernen din

Vil du at julestjernen skal vare helt til våren, har den erfarne gartneren Gjermund noen gode tips å dele.

Han mener mange gjør feil allerede når de skal frakte julestjernen fra butikken og hjem.

– Ikke sett dem i en kald bil og la dem stå der slik at de fryser på vei hjem. Fryser de på vei hjem, kan de dø i løpet av et par dager. Pakk dem godt inn.

5000 julestjerner hos BoGrønt Lunde

RØDT I LANGE BANER: I gartneriet i Lunde har de første julestjernene stått siden juli.

Foto: Rubina Butt / NRK

Gjermunds tips:

  • Kjøp bra planter
  • Ikke la julestjernen stå i trekk eller være plassert kaldt
  • La den ha jevn fuktighet. Ikke la den stå i vann, da de drukner. Ikke la dem bli for tørre heller. Sørg for jevn vanning.
  • Julestjernen må ikke stå for mørk. La de få gode lysforhold