NRK Meny
Normal

430.000 huseiere betaler for å føle seg trygge

SKIEN (NRK): Norge er fortsatt på verdenstoppen når det gjelder bruk av boligalarm, og salget fortsetter å øke. – Jeg betaler gledelig hver måned for at familien min skal føle seg trygg, sier tobarnsfar Christer Leion.

Fredrik Leion og Tommy Nilsen

TRYGG MED ALARM: Tobarnsfar Christer Leion (t.v.) vil aldri kvitte seg med boligalarmen han har fått installert. Montør Tommy Nilsen fra Sector alarm

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Nordmenn bruker stadig mer penger på å sikre eget hjem.

19 prosent av alle boliger i Norge har nå alarm, noe som tilsvarer cirka 430.000 boliger, ifølge ferske tall fra NHO Service.

Norges to største alarmselskap, Sector Alarm og Verisure, sier begge til NRK at de opplever stor pågang og økning i salget.

– Etterspørselen øker fordi systemene utvikles med stadig nye produkter, funksjoner og tjenester, som bidrar til en enda tryggere og enklere hverdag, sier PR-ansvarlig i Verisure Glenn Ø. Støldal.

Vil trygge barna

Brannvarsler

De fleste brannvarslere har batteri. Moderne brannvarslere lever i ti år uten vanlige batterier.

Foto: HighwayStarz / colourbox.com

Tobarnsfar Christer Leion i Skien monterte alarm i eneboligen sin for to år siden. Nå kan han ikke tenke seg en hverdag uten.

– Vi har alarm for å føle oss tryggere hjemme. Både med tanke på brann- og innbruddsalarm når vi er bortreist, og skallsikring på natta. Jeg synes helt klart det er verdt hundrelappene i måneden, sier Leion til NRK.

– Feil å kalle det falsk trygghet

Det har tidligere blitt pekt på at boligalarm er en falsk trygghet. Det er driftsdirektøren i Sector Alarm helt uenig i.

– Jeg vil gjerne henvise til politioverbetjent Stig Vasbø, som leder etterretnings- og vinningsavsnittet på Majorstua politistasjon i Oslo. Han sier til oss at boligalarm har en forebyggende effekt, at de kriminelle er kortere tid på åstedet, og at det sikrer bilder og annen info. Vi mener at boligalarm er en meget god trygghet, sier Fredrik Fløysand.

Montør i Sector Alarm Tommy Nilsen har som jobb å reise rundt for å trygge folks hverdag. Han mener bransjen har kommet langt.

– Jeg mener vi har veldig gode systemer i dag. Det hadde gått direkte på samvittigheten min om jeg monterte noe som ikke var trygt.

Fredrik Leion og Tommy Nilsen

Montør Tommy Nilsen viser Christer Leion hvordan alarmutstyret hans fungerer.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Politiet: Færre grove innbrudd

Alarmøkningen slår også ut i politiets kriminalstatistikk. Statistikk for de første fire månedene av 2017 viser at antallet grove boliginnbrudd har gått betraktelig ned:

«I første tertial 2017 er det opprettet 728 anmeldelser, en nedgang på 33,7 prosent i forhold til samme periode i 2016.».

I rapporten skriver politiet at flere boligalarmer i norske husstander er en av årsakene til nedgangen.

Grovt tyveri fra bolig (1. tertial 2013-2017)

2013

2014

2015

2016

2017

1088

1182

1139

1098

728

Alarmen redder liv

Runar Karlsen, fagsjef for sikkerhet i NHO Service, peker på flere grunner til at stadig flere bruker penger på boligalarm:

 • Nordmenn har god råd, og dermed anledning til å sikre eiendelene sine
 • Stor andel som eier bolig, ikke leier
 • Det er dokumentert at boligalarm har god preventiv effekt mot innbrudd
 • Brannalarm tilknyttet sentral redder flere liv
 • Kveldens nyheter fra NRK Østafjells

  Østafjells 18:50
 • E18 stengt i Kragerø

  E18 er stengt sør for Tangenkrysset i Kragerø. Ein bil har velta, og bergingsetatane arbeider no med å rydde vegen. I fylgje helsepersonell på staden er ikkje sjåføren alvorleg skadd.

 • Odd-kapteinen ute med skade

  Odd-kaptein Steffen Hagen spelar ikkje søndagens eliteseriekamp mot Vålerenga, skriv Varden. Hagen har ein skade i leggen. Etter alt å døme overtar Vegard Bergan kapteinens plass i forsvaret.

  Steffen Hagen
  Foto: NRK
 • Nei til samarbeid om flyktningar

  Kommunane i Vest-Telemark vil ikkje samarbeide om å ta i mot flyktningar. Det var rådmannen i Fyresdal som foreslo eit samarbeid for å møte kravet om at eit mottak må ha minst 5000 innbyggarar, Ordførarane vil arbeide for å endre regelen, skriv VTB.